Van onze partner Rabobank

Verkoop slaaprobot geboost door Rabo Duurzame Innovatieprijs

14 mei 2019 15:06
Beeld © Foto: Somnox

Een robot die ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt, langer doorslaapt en daardoor frisser wakker wordt. De startup Somnox maakte hem en won daarmee de Duurzame Innovatieprijs 2018 van Rabobank in de categorie ‘Vitale Gemeenschappen en Zorg’. Julian Jagtenberg, CMO, vertelt wat het winnen met het bedrijf gedaan heeft.

Even terug naar het begin. Somnox is een bedrijf dat in 2016 werd opgericht door vier studenten aan de TU Delft. Het stel kwam elkaar tegen bij de minor Robotica, waar ze een robot moesten ontwikkelen die mensen helpt. In hun omgeving zagen ze dat veel mensen kampen met slaapproblemen en zo kwamen ze op het idee een robot te creëren die mensen beter helpt slapen. “Voor veel mensen met slaapproblemen is medicatie een makkelijke en snelle oplossing. Dat heeft kortstondig effect, maar op de lange termijn heeft het slechte bijwerkingen”, zegt Jagtenberg. 

Functies robot 

Uit de research bleek dat er drie functies samengebracht moesten worden. De eerste functie heeft te maken met ademhalingsregulatie. “De robot simuleert de ademhaling, waardoor je je eraan gaat spiegelen. Dat is iets wat we van kinds af aan al doen in ons onbewuste. Door jouw ademhaling te spiegelen aan de ademhaling van de robot, worden het aantal ademhalingen per minuut langzaam omlaag gebracht, daardoor wordt de hartslag lager en zo val je rustiger in slaap”, legt Jagtenberg uit. 

De tweede functie is gebruik maken van rustgevende geluiden. “Welk geluid rustgevend is, is heel persoonlijk. De een houdt van muziek, de ander van natuur- of walvisgeluiden. Dit kun je instellen op de robot.” De laatste functie heeft te maken met affectie. “Het gevoel dat er iets dicht tegen je aan ligt gedurende de nacht, zeker als je slaapproblemen hebt, geeft geborgenheid.” 

3D-printer

De focus van de slaaprobot ligt op het relaxerende gedeelte. Een belangrijke uitvinding, zo zag ook de jury van de Rabo Duurzame Innovatieprijs in 2018. Niet voor niets won de startup de prijs in de categorie ‘Vitale Gemeenschappen en Zorg’. “Het winnen van de prijs heeft ons heel veel gebracht”, zegt Jagtenberg. “Naast een mooi geldbedrag, waarmee we een 3D-printer voor onze prototypes konden aanschaffen, hebben we ook een mooi netwerk gekregen van mensen die klant kunnen worden én hebben we workshops aangeboden gekregen op gebieden die voor ons meerwaarde hebben.” 

Fysieke prototypes 

Of het succes van de startup geheel aan de prijs te danken is, dat durft Jagtenberg niet te zeggen. “Maar het is zeker een enorme booster geweest. We verkopen nu zelfs in Amerika en Canada.” Als winnaar van vorig jaar, heeft Somnox nog een aantal tips voor bedrijven die zich nu aanmelden. Dat kan tot 31 mei 2019. 

“Het is belangrijk dat mensen beseffen dat de Duurzame Innovatieprijs niet alleen maar over dingen gaat die het broeikaseffect verminderen”, zegt Jagtenberg.  Volgens hem is het goed om het te hebben over de sociale impact, mét businessmodel. De Rabobank is natuurlijk een bank, maar positioneert zich als bank die samen maatschappelijke problemen wil oplossen. “Je moet laten zien dat jij de persoon bent die het kan doen. Een businessmodel, fysieke prototypes en een goede presentatie zijn dus van groot belang.” 

Meer weten of meedoen aan de Rabo Duurzame Innovatieprijs? Bekijk dan de website

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore