Vol aandacht

Zo eet de gemiddelde Nederlander: aan tafel, zonder tv of telefoon

03 december 2019 01:08 Aangepast: 03 december 2019 07:33
Een moeder en dochter aan tafel tijdens het avondeten (archieffoto) Beeld © ANP

Nederlanders eten aardig bewust. Meer dan de helft van de Nederlanders zit aan tafel en veel mensen koken zelf. Niet veel mensen gebruiken hun telefoon of kijken televisie tijdens het eten. Ook nemen we meer tijd voor het avondeten dan vijf jaar geleden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim 1000 Nederlanders.  

Driekwart zit 's avonds aan tafel

60 procent van de ondervraagden zegt met veel aandacht te eten. Zo zit driekwart van de Nederlanders tijdens het avondeten aan tafel en nemen we voor dat avondeten gemiddeld 29 minuten de tijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook zo druk doordeweeks? Met deze tips maak je de beste weekmenu's!

Vaak zelf koken

Het avondeten wordt gemiddeld 5,5 keer per week thuis gekookt. Kant-en-klaarmaaltijden en afhaalmaaltijden worden bij elkaar gemiddeld 1 keer per week gegeten. Meer dan de helft van de Nederlanders (52 procent) praat tijdens het avondeten met een partner of gezinsleden.

Slechts 4 procent van alle ondervraagden zegt tijdens het avondeten sociale media te checken. 25 procent kijkt televisie en een vijfde van alle ondervraagden (19 procent) zegt zich tijdens het avondeten helemaal niet af te laten leiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australiër ontslagen nadat hij te laat kwam voor familie-etentje

'Veel dingen gaan goed'

Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum is blij met de ontwikkeling. "Veel dingen gaan heel goed. Het is positief dat mensen de tijd willen nemen voor hun eten en dat ook doen."

Volgens de voedingsexpert is het belangrijk om met aandacht te eten. "De kans dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt, is dan kleiner."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom eten we niet wat het Voedingscentrum ons adviseert?

Bewuster eten

23 procent van de ondervraagden zegt meer tijd de besteden aan het avondeten dan vijf jaar gelden. Maar niet alleen 's avonds zijn we bewuster gaan eten, ook het ontbijt en de lunch eten we met meer aandacht.

Dat komt volgens het Voedingscentrum omdat steeds meer mensen bewust eten belangrijker vinden. Voor het ontbijt trekken de ondervraagden gemiddeld een kwartier uit, de lunch wordt in 21 minuten opgegeten.

55-plussers

Volgens het onderzoek eten vooral 55-plussers erg bewust: zij koken vaker dan jongeren, nemen meer tijd voor een maaltijd en eten vaak zonder afleiding. Precies volgens de adviezen van het Voedingscentrum.

Dit is waarom gezond eten duurder is dan ongezond eten

'S avonds een gezond bordje eten op tafel zetten, dat kan nog wel eens in de papieren lopen. Maar kies je voor iets ongezonds, bijvoorbeeld een patatje, dan heb je voor één of twee euro een vol bord. Waarom is dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore