Zeer zorgelijk

Wereldgezondheidsorganisatie: 'Tachtig procent van jongeren beweegt te weinig'

22 november 2019 04:31
Er moet snel actie komen om tieners in de benen te krijgen, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Beeld © ANP

Meer dan tachtig procent van de tieners tussen de 11 en 17 jaar beweegt niet voldoende. Ze brengen hun eigen gezondheid in gevaar, door voortdurend op een scherm te kijken en minder dan één uur per dag te bewegen.

Dat blijkt uit een gigantisch onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie onder 1,6 miljoen tieners uit 146 landen. De cijfers zijn gebaseerd op enquêtes die zijn afgenomen in 2016.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kinderen moeten meer bewegen'

'Meer doen om jongeren in beweging te krijgen'

Vooral meisjes bewegen niet genoeg. In 27 landen zou maar liefst 90 procent van alle meisjes niet genoeg bewegen. Er zijn slechts vier landen waar meisjes meer bewegen dan jongens: in Afghanistan, Samoa, Tonga en Zambia.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat er snel actie nodig is om de tieners in de benen te krijgen. "We moeten absoluut meer doen om deze jongeren aan het bewegen te krijgen, of we moeten accepteren dat deze jongeren een zeer somber gezondheidsbeeld staat te wachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Interactief squashen tegen monsters moet ons in beweging brengen

Gigantische invloed op gezondheid

De organisatie waarschuwt dan ook: dat jongeren weinig bewegen is niet alleen voor henzelf slecht. Ook ouders, het zorgsysteem en de maatschappij worden er door beïnvloedt. "Dit is geen goed begin van het leven van deze tieners", zegt een van de betrokken onderzoekers in The Guardian.

De technologische ontwikkelingen hebben ieders leven verandert, beamen de onderzoekers. "We slapen minder, zitten meer, wandelen minder vaak, pakken vaker de auto en zijn veel minder lichamelijk actief. Dat kan allemaal een gigantische invloed hebben op onze gezondheid."

Dit zijn de gevolgen als je de hele dag alleen maar zit

De gevaren van veel zitten: een pijnlijke rug, stijve nek, hoofdpijn en pijnlijke schouders. Deze pop laat zien wat de gevolgen kunnen zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore