Ontbijtonderzoek

Bijna helft van kinderen ontbijt achter een scherm, overgewicht ligt op de loer

04 november 2019 10:43 Aangepast: 29 oktober 2021 15:30
Kinderen ontbijten nog steeds vaak achter een scherm. Beeld © Getty Images

Douchen, aankleden, ontbijten en de deur uit. De ochtend is voor veel mensen topdrukte, zeker als er kinderen in het spel zijn. Even een filmpje op de tablet of telefoon tijdens het ontbijt kan dan het ideale zoethoudertje zijn, maar of het ook slim is? Daar twijfelt opvoeddeskundige Krista Okma aan.

Ruim 40 procent van de basisschoolleerlingen ontbijt achter een televisie, computer, tablet of smartphone, zo blijkt uit het onderzoek van het Nationaal Schoolontbijt in samenwerking met GfK. Ze keken naar het ontbijtgedrag van 484 kinderen.

Televisie

De televisie is nog steeds het populairste scherm. In de midden- en lagere sociaaleconomische klasse eet 29 procent van de kinderen hun ontbijt voor de televisie, in de hogere sociaaleconomische klasse is dit 14 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het ligt niet aan jou als je kind een moeilijke eter is, maar je kunt er wel iets aan doen

Begrijpelijk, maar ongezond

Opvoeddeskundige Krista Okma begrijpt wel waarom veel kinderen ontbijten achter een scherm. "We weten uit een ander onderzoek dat ouders schermen steeds vaker inzetten als zoethoudertje. Daar is de ochtendspits heel geschikt voor, want dan moet er veel gebeuren in een korte tijd."

Volgens Okma is het echter niet gezond. "Als je eet terwijl je naar een scherm kijkt, geeft je lijf niet de signalen af dat je vol zit. In het slechtste geval kan dit leiden tot overgewicht." Het ontbijt zou volgens haar juist een moment van rust en contact moeten zijn. "De ochtendspits is druk, maar daarna volgt er ook nog een drukke dag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schermtijd jonge kinderen flink gestegen: 'Tot wel drie uur per dag'

Hoewel er tijdens het ontbijt dus regelmatig naar een scherm wordt gekeken, eten de meeste kinderen wel aan tafel, zo blijkt uit het onderzoek. In de midden- en lagere klasse doet 64 procent dit, in de hogere klasse is dit 82 procent.

Schijf van Vijf

Het ontbijt kan nog wel een stuk gezonder. Een gezond ontbijt bestaat volgens de Schijf van Vijf uit iets van volkoren, halvarine of margarine, magere of halfvolle zuivel, groente, fruit en thee zonder suiker of water. Hoewel de meeste leerlingen wel iets uit de Schijf van Vijf eten, ontbijt 83 procent met meerdere producten die daar niet binnen vallen.

Het goede nieuws is wel dat inmiddels 95 procent van de kinderen dagelijks ontbijt. Van de overgebleven 5 procent die dit niet dagelijks doet, zit 45 procent in de bovenbouw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen ontbijten vooral met brood, maar hoe gezond is dat eigenlijk?

Tijd voor ontbijt

Uit het onderzoek blijkt ook dat hoe ouder kinderen worden, hoe minder tijd ze nemen voor hun ontbijt. In de onderbouw duurt het ontbijten gemiddeld 21 minuten, in de bovenbouw 17. De meeste basisschoolleerlingen geven aan te ontbijten in een ontspannen of neutrale sfeer, maar er is ook een kleine groep kinderen die ontbijten gestrest vindt.

De zeventiende editie van het Nationaal Schoolontbijt vindt deze week plaats. Ruim een half miljoen kinderen op zo'n 2500 basisscholen eten deze week een gezond ontbijt op school.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore