Gezin

Vegetariër in het gezin? 'Geen probleem, ik zet gewoon een extra pannetje op het vuur'

05 maart 2018 06:55 Aangepast: 17 maart 2018 17:29
Archieffoto. Beeld © iStock

Vandaag start de Nationale Week Zonder Vlees, waarin het de bedoeling is dat Nederlanders hun biefstukje een week overslaan. Steeds meer Nederlanders doen dit al dagelijks. Maar wat nu als slechts één gezinslid vegetarisch is, en de rest wel vlees eet? "Ik kook voor ons allemaal hetzelfde maar laat het vlees apart."

Uit cijfers van het Voedingscentrum blijkt dat 55 procent van de mensen in Nederland drie dagen per week of meer geen vlees eet. 

Via een oproep op onze Facebookpagina vroegen we hoe jullie er mee omgaan als een deel van het gezin wél vlees eet, en één of meer andere gezinsleden niet. Eén van de mensen die daarop reageerden, is Sharon Ruiter. Zij is als enige in haar gezin met haar man en drie kinderen vegetarisch.

Eigen keuze

Sharon vindt het geen moeite. "Ik zet gewoon een pannetje extra op het vuur. Dan doe ik in het ene pannetje vlees en in het andere vegetarisch 'vlees'." Bovendien heeft het ook voordelen, vertelt Sharon met een knipoog: "Niemand kaapt het vegetarische eten voor mijn neus weg!"

Gaat Sharon ook vegetarisch koken voor de rest van haar gezin tijdens deze Week Zonder Vlees? "Ach, ik kook sowieso weleens voor allen vegetarisch", vertelt ze. "Mijn man heeft ook Indische roots, dus dingen als tempeh zijn redelijk normaal. Maar tijdens die week doe ik het niet per se meer. Ik vind het daarnaast een eigen keuze ik zou het ook irritant vinden als een vlees-eter mij zijn wil zou proberen op te leggen."

Vlees apart

Bij Dunja is het andersom. Haar vriend is vegetarisch, terwijl zij zelf wel vlees eet, schrijft ze in een reactie:

Te lekker

Ook Bart de Graaf-Escuyos reageerde op onze Facebookpost. Hij is opgegroeid met vlees en eet het nog steeds graag, maar zijn man Mark is vegetarisch. Maar dat is geen groot probleem, zo vertelt Bart.

"Het vlees in het gerecht moet gewoon te scheiden zijn, zoals bij stamppot met rookworst. Of ik eet vegetarisch of veganistisch mee. Ik snap de argumenten van vegetariërs ontzettend goed, maar ik vind vlees gewoon te lekker."

Toch is Bart, ondanks dat hij het lekker vindt, minder vlees gaan eten: "Absoluut. Elke dag vlees is gewoon niet nodig. Hoe vaak ik vlees eet, hangt vooral van de omstandigheden af: als ik veel voor mezelf kook, dan eet ik wat vaker vlees dan normaal. En er zijn ook weken dat ik tijdens het avondeten geen gram vlees eet. Gemiddeld denk ik dat het per week ongeveer fifty-fifty is."

Waar zit geen dier in?

Editie NL maakte eerder een video over hoe je vegetarisch en veganistisch eten kunt herkennen.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore