Gezondheid

Honderden bedrijven hebben lak aan legionellaregels

07 oktober 2017 18:00 Aangepast: 04 december 2017 14:47
Ruim 480 bedrijven zijn de afgelopen twee jaar berispt omdat zij te weinig aan legionellapreventie deden

Honderden Nederlandse hotels, campings en in sommige gevallen zelfs ziekenhuizen zijn de afgelopen jaren op de vingers getikt omdat ze niet genoeg doen tegen de legionellabacterie. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport, die in handen zijn van RTL Nieuws.

Vijftien procent van de gecontroleerde bedrijven hun zaken niet op orde. Het gaat in totaal om ruim 480 bedrijven, waarvan sommigen boetes ontvingen van wel 48.000 euro. Uit de gegevens blijkt dat veel berispte bedrijven te weinig maatregelen nemen om gevaar voor het leidingnet en de consument te voorkomen.

Welke bedrijven zijn berispt?

De inspectie controleert alleen bedrijven waarbij het risico op besmetting het grootst is. Het gaat daarbij ook om zorginstellingen, waaronder twee ziekenhuizen. "Daar zijn veel kwetsbare mensen, die een verhoogde vatbaarheid hebben voor legionella, en daar wil je gewoon geen legionella in het water", stelt epidemioloog Petra Brandsema van het RIVM.

Teun liep legionella op tijdens een vakantie

Uit cijfers van hetzelfde RIVM blijkt dat het aantal besmettingsgevallen van de legionellabacterie in Nederland de laatste jaren toeneemt. In 2017 ligt het aantal met nog drie maanden voor de boeg nu al nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Zo’n 4 tot 10 procent van de mensen die besmet raakt, overleeft het niet. Zo stierven er vorig jaar 20 mensen als gevolg van de bacterie.

Aantal meldingen van longontsteking door legionella

De stijging is volgens het RIVM voor een deel te verklaren door het weer. Het is de afgelopen jaren warmer en natter. In die omstandigheden gedijt de legionellabacterie goed.

De Stichting Veteranenziekte, waarin lotgenoten zich hebben verenigd, vindt dat bedrijven zich beter bewust moeten zijn van de gevaren en hun verantwoordelijkheid om besmettingen te voorkomen. Door te voldoen aan de wettelijke eisen kunnen zij slachtoffers voorkomen.

"Met preventie kun je een heleboel ellende voorkomen. Voorkomen dat mensen ziek worden, of zelfs er aan doodgaan", aldus inspecteur Marijke Driessen.

Ziek van legionella

Legionella is een bacterie die groeit in stilstaand water dat tussen de 25 en 45 graden warm is. Mensen kunnen ziek worden als ze de bacterie inademen. Dat kan als het besmette water verneveld wordt, bijvoorbeeld in een douche of sauna. Als het ingeademd wordt, kan het leiden tot een ernstige longontsteking.
De meest beruchte uitbraak van legionella is die van 18 jaar geleden tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel. De bacterie had zich genesteld in een brandslang waarmee bubbelbaden werden gevuld voor de bloemententoonstelling. Veel bezoekers ademden zo de besmette damp in en werden ziek. 32 mensen overleden als gevolg daarvan, ruim 200 werden ernstig ziek.

Tips: zo voorkom je een legionellabesmetting

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`