Gezondheid

Onderzoek vieze restaurants 2016: bij deze horecazaken was iets mis

01 juli 2017 09:20 Aangepast: 29 maart 2019 15:30
Beeld © Public Domain Pictures

129 horecazaken in Nederland stonden tussen november 2015 en augustus 2016 onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Elk van hen ontving in de genoemde periode minimaal 1 boete voor slechte hygiëne of voedselveiligheid blijkt uit inspectierapporten die RTL Nieuws ontvangen heeft. Bekijk hier de rapporten van restaurants bij jou in de buurt waar iets mis was.

Klik hier om de kaart te bekijken in je (smartphone-)app

De informatie in deze kaart is gebaseerd op dossiers die lopen tot uiterlijk augustus 2016. Daarna kan de situatie in een restaurant gewijzigd zijn. Daarom heeft RTL Nieuws alle betrokken bedrijven benaderd voor een reactie over de stand van zaken. Als de restaurants hebben gereageerd, kun je de reactie lezen in het bestand waar ook de rapporten staan.

Als restaurants niet hebben gereageerd, dan zijn alleen de stukken online gezet die RTL Nieuws van de NVWA heeft ontvangen. Het kan dan natuurlijk wel zo zijn dat de hygiëne en voedselveiligheid inmiddels zijn veranderd ten opzichte van de situatie tijdens de inspecties.

Drie boetes in twee jaar

De NVWA bezoekt regelmatig restaurants om ze te controleren op hygiëne en voedselveiligheid. Als een inspecteur constateert dat iets tegen de regels is, kan hij een waarschuwing geven. Als de overtreding ernstiger is of als er niets is gebeurd naar aanleiding van een eerdere waarschuwing kan hij zelfs een boete uitschrijven. Een restaurant dat drie boetes krijgt binnen twee jaar, komt onder verscherpt toezicht. Die restaurants vind je terug in deze kaart.

Verscherpt toezicht betekent dat de NVWA vaker langskomt om te kijken. Als een horecazaak niet verbetert, kunnen de inspecteurs de zaak sluiten. Dat gebeurt ook als er sprake is van direct gevaar voor de volksgezondheid. Ook bij zo'n incident komt een restaurant onder verscherpt toezicht te staan.

Ziek geworden? Grote kans dat het de rijst was:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom publiceert RTL Nieuws inspectierapporten van restaurants?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore