Gezondheid

Jamie Oliver's Fifteen in Amsterdam had hygiëne en voedselveiligheid niet op orde

29 juni 2017 16:30 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Restaurant Jamie Oliver's Fifteen is één van de restaurants die het afgelopen jaar onder verscherpt toezicht hebben gestaan van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het restaurant in Amsterdam kreeg onder meer boetes voor een vieze keuken, vuile apparatuur en het in de handel brengen van bedorven levensmiddelen. De NVWA dreigde zelfs met sluiting.

Dat blijkt uit het inspectieverslag, dat RTL Nieuws samen met de rapporten van 128 andere notoire overtreders heeft opgevraagd bij de NVWA. Jamie Oliver's Fifteen is vernoemd naar de Britse tv-kok en werd in 2004 door hemzelf geopend als franchise van zijn gelijknamige restaurant in Londen.

Sluiting

In juni 2016 dreigde de NVWA met sluiting van het Amsterdamse restaurant als geconstateerde fouten bij een volgende inspectie na veertien dagen niet verholpen zouden zijn. Die boodschap volgde op een reeks boetes voor vieze en slecht onderhouden bedrijfsruimten, vuile apparatuur en het in de handel brengen van levensmiddelen die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie. Zo werd op basis van laboratoriumonderzoek in februari vorig jaar geconstateerd dat levensmiddelen mogelijk te veel schadelijke bacteriën bevatten.

Thumbnail

Tot een sluiting op last van de NVWA kwam het niet. Bij een inspectie op 28 juni constateerden inspecteurs dat de zaak voldoende schoon was. Toch ging het alsnog mis. Vanwege een faillissement als gevolg van een opgelopen huurschuld van 225.000 euro moest het restaurant in december alsnog de deuren sluiten.

'Muizenplaag oorzaak'

Een woordvoerder van het voormalige restaurant stelt dat het bedrijf anderhalf jaar geleden last had van een muizenplaag. "Door de NVWA zijn destijds tekortkomingen geconstateerd. In overleg met de NVWA zijn er toen direct maatregelen genomen en is er een intensievere aanpak van de plaagdierbestrijding te hand genomen."

Daarnaast kreeg het personeel een uitgebreide training op het gebied van hygiëne. Desondanks werd het bedrijf onder verscherpt toezicht geplaatst. "De controles in die periode waren geruststellend en vormden geen reden voor de NVWA om verdere maatregelen te nemen."

Bar Spek

Thumbnail

Een andere opvallende horecazaak op de lijst met notoire overtreders is het eveneens in Amsterdam gevestigde Bar Spek. De zaak is de afgelopen jaren onder meer door de vrouwenbladen Elle en Marie Claire getipt als hotspot. De NVWA oordeelde anders op basis van wat ze aantrof in de keuken: in veertien maanden tijd kreeg Bar Spek drie boetes voor het niet-naleven van de hygiënecode voor de horeca.

Bar Spek erkent in een reactie de tekortkomingen. Het bedrijf stelt dat brieven van de NVWA niet altijd tijdig werden ontvangen, waardoor het oplossen van geconstateerde problemen te lang op zich liet wachten. "Momenteel zijn de voedselveiligheid en hygiëne in de zaak op orde. Daarbij hebben we in het voorjaar 2017 het hele bedrijf verbouwd inclusief nieuwe keukenvloer en nieuwe keuken. Hierdoor zijn ook de bouwkundige zaken in orde bevonden."

De inspectierapporten van Fifteen, Bar Spek en de andere 127 restaurants die onder verscherpt toezicht stonden van de NVWA worden zaterdag gepubliceerd op RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore