Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld

Btw omhoog: zoveel duurder ben jij straks uit aan de kassa

06 oktober 2017 12:55 Aangepast: 06 oktober 2017 14:52
Beeld © ANP

De btw gaat omhoog. Het nieuwe kabinet wil de belasting op bijvoorbeeld etenswaren, maar ook op een dagje uit, verhogen van 6 naar 9 procent. Dat betekent dat je duurder uit bent. Bekijk hier hoeveel.

De verhoging van het lage btw-tarief gaat op z'n vroegst in 2019 in. Onder het lage btw-tarief vallen onder andere voeding en water. Maar ook geneesmiddelen, boeken en kranten worden straks wat duurder. Net als een bezoekje aan de kapper, de dierentuin of de fietsenmaker. En als al deze zaken een beetje duurder worden, hou je aan het eind van het jaar een behoorlijk bedrag minder over in je portemonnee. 

Een paar voorbeelden:

Voorbeeld 1: dagelijkse kost

Miniatuurvoorbeeld

Een doorsnee gezin van twee ouders, een kind van 10 en een kind van 4 jaar is volgens het Nibud nu zo'n 20,84 euro per dag kwijt aan voeding. Straks zal dat 21,43 euro zijn. Het is maar 59 cent meer per dag, maar op jaarbasis praten we wel over 215 euro aan extra kosten.

Voorbeeld 2: de kapper

Thumbnail

Nederlanders gaan gemiddeld zo'n acht keer per jaar naar de kapper. De prijs die we daar per bezoek voor betalen is gemiddeld 25 euro. Per jaar zijn we nu dus zo'n 200 euro per persoon kwijt. Na de verhoging is dat bijna 6 euro per jaar meer. Voor een gezin met vier personen betekent dat een stijging van de kosten met 24 euro.

Voorbeeld 3: dagje uit

Thumbnail

Wat is er leuker dan een dagje uit met opa en oma naar het pretpark? Een bezoekje aan de Efteling voor vier volwassenen (opa, oma, vader, moeder) en twee kinderen (10 en 4 jaar) kost je nu inclusief parkeren 247 euro. Als de verhoging van de btw in 2019 is ingevoerd - en de entreeprijzen gelijk blijven - betaal je 7 euro meer.

Ben je benieuwd welke impact de verhoging zal hebben op de kosten voor je dagelijkse boodschappen? Vul dan hieronder het bedrag in.


Wat ben je straks extra kwijt aan dagelijkse boodschappen?

Typ hieronder het bedrag (in cijfers) in dat je per week uitgeeft aan boodschappen en klik op de button om te zien hoeveel je per week of jaar meer kwijt bent door de btw-verhoging.


 

RTL Nieuws / Shannon Bakker en Jasper Bunskoek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van