Ga naar de inhoud
Facts

Zo gevaarlijk zijn rotondes bij jou in de buurt

Het Keizer Karelplein in Nijmegen is één van de gevaarlijkste rotondes van het land Beeld © HERE Today

De gevaarlijkste rotondes van Nederland zijn knooppunt Joure (buiten de bebouwde kom) en het Keizer Karelplein in Nijmegen (binnen de bebouwde kom). Bekijk op onze kaart hoe gevaarlijk rotondes bij jou in de buurt zijn.

Op de kaart zijn alleen rotondes meegenomen waar de politie minstens één ongeval heeft geregistreerd tussen 2014 en 2017. Elke bol staat voor één rotonde. Zoek of zoom naar je eigen regio en klik op een bol voor meer informatie over een rotonde.

De gevaarlijkste rotondes van Nederland

De getoonde gegevens zijn afkomstig uit de STAR-database en voor RTL Nieuws verzameld en geordend door verkeersbureau VIA. Het daadwerkelijke aantal ongevallen kan hoger zijn dan op de kaart getoond. Alleen politieregistraties waarbij een exacte locatie bekend is van een ongeluk zijn meegenomen. Ongevallen waarvan alleen een kruispunt of straatnaam bekend is bij de politie, zijn hierdoor niet terug te vinden.

Op de kaart zijn ook een aantal rotondes terug te vinden die tegenwoordig niet meer bestaan. Omdat er in de periode tussen 2014-2017 wel ongevallen op de rotondes waren, staan ze toch als zodanig op de kaart. Het gaat bijvoorbeeld om de rotonde van de Harm Smeengekade en de Kamperpoorterbrug in Zwolle en die van de Middenweg en Zuidtangent in Heerhugowaard. Beide zijn vervangen door een kruispunt.

Aanpak Joure

De rotonde met de meeste ongevallen, knooppunt Joure, zal binnenkort verdwijnen en plaatsmaken voor een veiliger alternatief dat ook voor een betere doorstroming moet zorgen.

De andere uitschieter in de lijst van rotondes met de meeste ongevallen, het Keizer Karelplein in Nijmegen, zal voorlopig niet worden aangepakt laat de gemeente in reactie op het onderzoek weten. "Het Keizer Karelplein staat bij ons niet bekend als gevaarlijke hotspot. Het is een druk plein waar dagelijks 50.000 auto’s over rijden. Er gebeuren maar weinig ongevallen met letsel. Dat er veel ongevallen met blikschade zijn, is natuurlijk vervelend, maar het is voor ons geen reden om het plein anders in te richten."

'Ik ben hier altijd bang dat ik word aangereden':

In Winschoten ligt een van de gevaarlijkste rotondes, de afgelopen jaren gebeurden hier 13 ongelukken.