Facts

17.000 burenboetes in vier jaar tijd, meeste overlast in Zuid-Holland

14 maart 2018 16:33 Aangepast: 25 april 2018 17:02
Beeld © ANP

In de regio rond Den Haag en Rotterdam worden de meeste boetes uitgedeeld voor woonoverlast. In totaal zijn de afgelopen vier jaar ruim 17.000 'burenboetes' uitgedeeld, blijkt uit nieuwe cijfers die RTL Nieuws heeft geanalyseerd.

Beter een goede buurt dan een verre vriend. Maar wat als de buurman uitgerekend iedere dinsdagnacht om 1.30 uur het best of-album van hardrockformatie Rage Against The Machine op standje oorterreur besluit te gaan luisteren? Om nog maar te zwijgen over het geluid en de ontlasting van de kat, hond of haan.

Burenboetes

Een goed gesprek kan helpen om een beginnende burenruzie te smoren, maar uit nieuwe cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die RTL Nieuws analyseerde blijkt dat dit niet altijd lukt. In de afgelopen vier jaar zijn ruim 17.000 'burenboetes' uitgeschreven. Zo'n boete kost je 140 euro.

Meeste boetes in Zuid-Holland

In gemeenten in het zuiden van Zuid-Holland worden relatief gezien de meeste boetes voor woonoverlast uitgeschreven. In de top 10 van gemeenten met het hoogste aantal boetes per 10.000 inwoners staan maar liefst acht gemeenten uit de regio Den Haag/Rotterdam.

Dat verbaast adjunct hoogleraar Openbare-orderecht Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen niet. "Uit cijfers van het CBS blijkt ook dat mensen uit de omgeving van Rotterdam en Den Haag vaker overlast ervaren." Volgens de hoogleraar is het aantal boetes voor een deel afhankelijk van hoe snel agenten een overtreding bestraffen. "Sommigen denken: ik ga hier over praten, sommigen denken: ‘zeur niet zo’ en anderen delen sneller een boete uit."

Reputatie-effect in dorpen

Professor sociale psychologie Paul van Lange van de Vrije Universiteit in Amsterdam ziet vooral een groot verschil tussen stad en platteland. "Steden zijn vrijwel overal gemiddeld of bovengemiddeld. Interpretatie kan zijn dat men op het platteland minder snel de politie belt of een klacht indient."

Ook stelt de professor dat dorpsinwoners überhaupt minder vaak regels overtreden. Volgens Van Lange speelt daarbij een rol dat zij niet bekend willen staan als klager of overtreder. "Dat reputatie-effect is sterker in dorpen dan in steden. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat men in steden wat dichter op elkaar woont en daarom sneller last heeft van geluidshinder."

Welke boetes zijn meegenomen?

Op basis van de instroom van boetes van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zijn vijf soorten boetes meegenomen als 'burenboete':

  • Rumoer of burengerucht verwekken, waardoor de nachtrust kan worden verstoord
  • Veroorzaken geluidshinder voor omwonende of omgeving door toestellen/geluidsapparatuur et cetera
  • Op openbare plaats overlast/hinder veroorzaken voor andere gebruikers/bewoners
  • Niet voorkomen dat dier voor de omgeving (geluid)hinder veroorzaakt
  • Door met geluid voortbrengende apparatuur overlast veroorzaken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore