Ga naar de inhoud
Royalty

Koningspaar gaat vriendschap Erwin Olaf missen: 'Een groot kunstenaar'

Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen de vriendschap met fotograaf Erwin Olaf missen. Dat laat het koningspaar woensdag in een verklaring op hun sociale mediakanalen weten. Erwin is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend onverwachts overleden.

'Met verdriet nemen wij kennis van het overlijden van Erwin Olaf', begint de verklaring van de koning en koningin, die wordt gedeeld op de sociale mediakanalen van het koningshuis. 'Wij gedenken hem met warmte en zijn dankbaar voor het oeuvre dat hij nalaat en voor de vele bijzondere momenten met hem. Wij zullen zijn vriendschap missen.'

Erwin
Lees ook:
Erwin Olaf op 64-jarige leeftijd overleden

Nederland verliest met het overlijden van Erwin 'een eigenzinnige, uitzonderlijk getalenteerde fotograaf en een groot kunstenaar', schrijft het koningspaar. 'Zijn werk leeft voort en blijft intrigeren en ontroeren.' Erwin had een bijzondere band met het Nederlandse koningshuis. De fotograaf is al langere tijd geen onbekende van de koninklijke familie. In 2013 ontwierp hij namelijk de nieuwe Nederlandse euromunten met koning Willem-Alexander, die in dat jaar ingehuldigd werd. Vier jaar later maakte hij ook de officiële portretten van het koninklijke gezin.

Erwin had volgens Jeroen Snel een 'bijzondere relatie' met het Koninklijk Huis

01:06
Erwin
Lees ook:
Erwin Olaf brengt Catwalk Mode naar Rijksmuseum

In 2019 werd Erwin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in maart van dit jaar ontving Erwin van Willem-Alexander de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje. Deze onderscheiding wordt overhandigd aan mensen die uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van kunst en wetenschap. De manager van de bekende fotograaf liet vanuit het ziekenhuis weten dat later deze week meer nieuws zal komen over de mogelijkheid tot het nemen van afscheid. 

Arno Kantelberg: 'Erwin Olaf is een van onze grootste kunstenaars'

07:48