Ga naar de inhoud
Rechtszaak tabloids

Prins Harry: 'William kreeg 1 miljoen voor schikking met tabloids'

Prins William en Harry. Beeld © Alamy Limited.

Prins William (40) zou 1 miljoen pond, omgerekend ongeveer 1,6 miljoen euro, hebben ontvangen in 2020 om een rechtszaak tegen de uitgever van The Sun te laten varen. Dat zei zijn broer, de Britse prins Harry (38), vandaag onder ede in de rechtbank in Londen.

De wereldpers verzamelt zich deze week in Londen bij de Royal Courts of Justice, want het gebeurt niet elke dag dat een prins verklaringen aflegt tegen één van de grootste uitgevers van het land. De hertog van Sussex, prins Harry, beschuldigt uitgeverij Mirror Group Newspapers (MGN), de uitgever van tabloid The Mirror, van het onrechtmatig verzamelen van informatie.

MGN zou tussen 1996 - toen prins Harry twaalf was - en 2011 Harry's telefoons hebben gehackt en zo gesprekken hebben afgeluisterd. De prins zegt dat hierdoor artikelen zijn gepubliceerd die veel impact hadden op zijn relaties met vrienden en familie. Hij eist dan ook een schadevergoeding en claimt dat de Britse pers 'bloed aan hun handen heeft'.

Prins
Lees ook:
Prins Harry dinsdag pas in rechtszaal om getuigenis af te leggen

Ondertussen is Harry ook nog verwikkeld in een andere zaak tegen de Britse uitgeverij News Group Newspapers (NGN) van mediamagnaat Rupert Murdoch. Hierbij is ook zijn broer William betrokken. De advocaat van prins Harry beschuldigt hem ervan in het geheim een schikking te hebben getroffen met de uitgever van The Sun nadat journalisten onder meer voicemails die Kate Middleton aan prins William stuurde terwijl hij in het leger diende, hadden onderschept.

Vandaag liet de jongste zoon van koning Charles in de rechtszaal ook weten hoeveel zijn broer daarvoor gekregen heeft: maar liefst 1 miljoen pond. De toenmalige koningin Elizabeth zou destijds haar toestemming hebben gegeven, maar Harry ziet dit nu anders.

Hij wil dat zijn aantijgingen in de rechtszaal worden behandeld en ziet het als zijn ‘levenswerk’ om de media te veranderen. Zo stelde de prins vandaag in de rechtbank dat alleen levensbedreigende situaties van publiek belang zouden zijn. 

Prins Harry onzeker in rechtszaal: 'Lijkt geen bewijs te kunnen leveren'

05:37
Prins
Lees ook:
Prins Harry beschuldigt Piers Morgan in rechtszaak van intimidatie