Ga naar de inhoud
Royalty

Koningspaar reist op verrassende manier naar België voor staatsbezoek

Beeld © ANP

Als je dan ‘verplicht’ op reis moet, dan kun je het maar beter zo leuk mogelijk maken, moeten koning Willem-Alexander (56) en koningin Máxima (52) hebben gedacht. De twee hebben in juni een staatsbezoek in België op de planning staan en pakken de trein.

Het staatsbezoek vindt plaats op 20, 21 en 22 juni en heeft een strakke planning. Het koningspaar wordt door koning Filip en koningin Mathilde meegenomen op een tour door België waarbij ze verschillende steden aandoen, met Brussel als startpunt. Hoewel het volledige programma nog moet worden bekendgemaakt, heeft de Vlaamse royalty-expert Wim Dehandschutter in Blauw Bloed al wat details weten te onthullen. 

Koning
Lees ook:
Koning Willem-Alexander hoopt op minder ellende in volgende tien jaar

Volgens Wim is de eerste dag van het bezoek 'de meest officiële'. "Met veel formele evenementen", zo legt hij uit. Filip en Mathilde ontvangen Willem-Alexander en Máxima op het koninklijk paleis, waarna de twee ook premier Alexander De Croo zullen ontmoeten. ‘s Avonds vindt een staatsbanket plaats op het kasteel van Laken. Het staatsbezoek eindigt donderdag 22 juni in Antwerpen.

Voor het koningspaar is de trein het ideale vervoersmiddel. Er is namelijk een snelle treinverbinding tussen Den Haag en Brussel. Toch is het best bijzonder, want het komt niet vaak voor dat royals de trein pakken. Bij het laatste staatsbezoek aan België, in 2006, nam prinses Beatrix nog het vliegtuig. Dit besluit werd haar niet echt in dank afgenomen, omdat ze zo’n kleine afstand moest overbruggen. Wellicht heeft deze kritiek een rol gespeeld in de keuze van Willem-Alexander en Máxima. 

Máxima
Lees ook:
Máxima steelt Rotterdamse harten met Feyenoordsjaal

Het is te hopen voor Willem-Alexander dat zijn stylist hem in een andere outfit hijst dan bij dit streekbezoek:

Willem-Alexander lijkt 'ouderwetse kaasboer’ tijdens streekbezoek

03:23