Ga naar de inhoud
Royalty

Kroning Charles trekt 20 miljoen Britse kijkers

Kroning Charles Beeld © Getty Images

Ongeveer 20 miljoen Britten kijken zaterdag op tv naar de kroning van Charles (74) en Camilla (75) in Westminster Abbey in Londen, meldt 'The Guardian' op basis van kijkcijferbureau Digital-i. Daarmee kijken er een stuk minder mensen dan naar de kroning van koningin Elizabeth vorige eeuw. Ook haar uitvaart afgelopen september trekt meer bekijks.

"Een antieke ceremonie met een moderne twist"

Het merendeel van de kijkers schakelt in op de kanalen van de BBC, daar volgen ongeveer 15,5 miljoen mensen de kroning. Via ITV kijken zo'n 3,6 miljoen Britten en ongeveer 800.000 mensen zetten Sky News en Sky Showcase op voor de ceremonie.

De Britse zondagskranten openen met grote foto's van Charles met de kroon op het hoofd. Meerdere media noemen het moment de 'crowning glory' voor Charles, ofwel 'de kroon op zijn werk'. Amerikaanse kranten beschrijven de ceremonie als een mix van oude gebruiken en moderne elementen. The Washington Post omschrijft de dag als 'middeleeuws, modern en gedenkwaardig', The New York Times spreekt van 'een antieke ceremonie met een moderne twist'.

'Johan
Lees ook:
'Johan Derksen' gespot bij kroning Charles

De Duitse krant BILD richt zich op de dag na de kroning vooral op prins Harry en laat een lichaamstaalexpert los op de prins, die na de kroning al snel weer in het vliegtuig terug naar de Verenigde Staten zit. Volgens de krant voelt Harry zich ongemakkelijk en 'had hij een knuffel nodig'.

In 1953 trekt de kroning van koningin Elizabeth meer bekijks. Destijds schakelen 27 miljoen Britten in voor de ceremonie en luisteren ook nog eens 11 miljoen landgenoten mee via de radio-uitzending. De uitvaart van de Queen afgelopen september is nog beter bekeken, daar gaan 29 miljoen mensen voor zitten.

Artiesten
Lees ook:
Artiesten vieren gekroonde Charles tijdens kroningsconcert

De kijkcijfers betreffen alleen de reguliere tv-kijkers. Mensen die de kroning online via bijvoorbeeld YouTube volgen, zijn niet meegerekend. Niet alle Britse zenders besluiten overigens om de kroning live uit te zenden. Op Channel 4 is zaterdag namelijk de film Johnny English Strikes Again te zien. Die wordt door zo'n 138.000 mensen bekeken. In Nederland is de kroning live uitgezonden door de NOS op NPO 1, hier schakelen gemiddeld 1,5 miljoen mensen voor in.

De kroning van koning Charles in een vogelvlucht

01:11
Katy
Lees ook:
Katy Perry kon stoel niet vinden tijdens kroning Charles