Ga naar de inhoud
Royalty

6 dingen die je niet wist over Camilla, de nieuwe koningin van het VK

Charles Camilla Beeld © ANP

Na de kroning van Charles (74) op 6 mei verandert er veel voor zijn vrouw Camilla (75). Vanaf dat moment is ze koningin-gemalin af en mag ze zich de koningin van het Verenigd Koninkrijk noemen. Hier zijn zes feiten over de nieuwe koningin van het VK die je waarschijnlijk nog niet kent.

1. Camilla draagt een bijzondere verlovingsring

De verlovingsring van Camilla is al een plaatje op zich. De gouden ring heeft een vijf-karaats smaragd geslepen diamant in het midden en drie diamanten baguettes aan elke kant. Van wie de ring was, is nog specialer dan de diamanten: de ring behoorde ooit tot de Queens Mother, de grootmoeder van koning Charles. 

Zoon
Lees ook:
Zoon Camilla haalt uit naar prins Harry na pittige uitspraken

2. Ze heeft vliegangst

Met haar 75 jaar heeft Camilla nog altijd een druk werkschema, terwijl ze eigenlijk helemaal niet van reizen houdt. Camilla heeft vliegangst, wat haar er eerder van weerhoudt om met Charles verschillende plekken in Australië te ontdekken. Ze zou Emotional Freedom Technique (EFT), een therapeutische interventietechniek, gebruiken om met de stress van het vliegen om te gaan.

Camilla
Lees ook:
Camilla na kroning Charles voortaan aangeduid met koningin

3. Camilla is onafscheidelijk van haar Chanel-schoenen

Camilla draagt al meer dan tien jaar dezelfde schoenen van het Franse modehuis Chanel. Het gaat om een beige paar schoenen met een bescheiden hak, zwarte neus en natuurlijk de CC's - die niet alleen voor Chanel staan, maar ook voor de initialen van Charles en Camilla - er op. Dat laatste is de reden waarom Diana destijds weigerde om schoenen van het modehuis te dragen.

Britse
Lees ook:
Britse tabloids: 'Aanval prins Harry richting Camilla is wreed'

4. Ze is verre familie van Madonna en Céline Dion

Grappig weetje: Camilla is verre familie van popsterren Madonna en Célne Dion, aldus genealogisch onderzoek. Ze zouden allen afstammen van hetzelfde Frans-Canadese koppel uit de zeventiende eeuw. Saillant: Charles en Camilla zouden ook een genetische connectie hebben. Ze stammen volgens de website Ancestry allebei af van Henry Cavendish, de tweede hertog van Newcastle.

Harry
Lees ook:
Harry en William zagen huwelijk tussen Charles en Camilla niet zitten

5. Camilla's eerste huwelijk was een 'moetje'

Charles en Camilla ontmoeten elkaar voor het eerst in de jaren zeventig. Ondanks dat er meteen een aantrekkingskracht is tussen de twee, vertrekt Charles, destijds nog een prins, met de Royal Navy zonder kenbaar te maken wat hij voor Camilla voelt.

In de jaren dat hij weg is, ontmoet Camilla een andere man: legerofficier Andrew Parker Bowles. Ze is tot over haar oren verliefd op hem, stapt in 1973 in het huwelijksbootje en krijgt met hem twee kinderen, Laura en Tom. Al vindt het huwelijk destijds onder druk plaats.

Andrews vader wil namelijk dat zijn zoon de 'commitment' aangaat en trouwt met Camilla, met wie hij dan zeven jaar samen is. Althans, als je een knipperlichtrelatie zo mag noemen. De verloving wordt gearrangeerd door de ouders van Andrew en Camilla. Dat doen zij door een verlovingsbericht in de krant te plaatsen, waarna er geen weg terug is en Andrew onder publieke druk een huwelijk aangaat. De bruiloft wordt een groot society-event, waarbij ook leden van het Britse koningshuis aanwezig zijn.

Queen
Lees ook:
Queen Consort Camilla breekt met traditie, neemt geen hofdames

6. Ze was ziek tijdens tijdens haar huwelijk met Charles

Bronnen beweren dat Camilla op haar huwelijksdag met Charles, 9 april 2005, zo ziek is dat ze nauwelijks kan bewegen. Camilla wil in eerste instantie niet het bed uitkomen, totdat haar zus Annabel dreigt Camilla's trouwkleding aan te trekken. 

Omdat het voor zowel Charles als Camilla niet het eerste huwelijk is, mogen ze niet hertrouwen in de Church of England en moeten ze uitwijken naar St. George's Chapel in Windsor Castle voor de kerkelijke zegening. Het is dezelfde plek waar ook prins Harry en Meghan Markle elkaar eeuwige trouw beloven.

Camilla
Lees ook:
Camilla voegt daad bij woord en neemt beste vriendinnen aan

Camilla wordt steeds geliefder onder het Britse volk. Het neemt niet weg dat zij liever Diana als koningin hadden gezien dan Camilla:

Annemarie: 'Britten zien liever Diana als koningin dan Camilla'

04:44