Zaterdag is het dan eindelijk zover. Charles (74) is de 40ste koning die in Westminster Abbey gekroond wordt. Miljoenen mensen over de hele wereld kijken reikhalzend uit naar de ceremonie en in aanloop daarnaartoe zijn al aardig wat details uitgelekt. Meerdere kronen, koetsen en zelfs een speciale lepel komen tijdens de ceremonie voorbij.
Tijdens de ceremonie zullen de kroonjuwelen, een van de meest waardevolle en iconische verzamelingen wereldwijd, te zien zijn. Het hart van deze collectie wordt gevormd door heilige voorwerpen: de koningsregalia. Onder deze voorwerpen bevinden zich onder meer een scepter, een gouden staf versierd met diverse edelstenen, en de Sovereign’s Orb, ook wel ‘rijksappel’ genoemd. De rijksappel is een gouden bol die symbool staat voor het grondgebied van de koning. Tijdens de kroning draagt de koning die bol in zijn hand. Vervolgens krijgt de koning een ring die symbool staat voor zijn 'huwelijk' met de natie.

Bij het kronen krijgt koning Charles de bekende St. Edward’s Crown op zijn hoofd geplaatst. De kroon is van massief goud en bezet met 444 edelstenen. Het hoofddeksel is speciaal voor hem aangepast en weegt meer dan twee kilogram, vergelijkbaar met twee pakken suiker. Door zijn gewicht wordt hij zelden gedragen door de Britse vorsten, behalve op het moment van de kroning. Daarna schakelt de koning over op de lichtere Imperial State Crown.
Wijlen Queen Elizabeth droeg de kroon niet graag vanwege zijn gewicht. Het royale accessoire zou zo zwaar zijn dat het volgens de koningin je nek zou kunnen breken, zei ze ooit.

Een belangrijke plechtigheid tijdens de kroning is de zalving. Naast Charles wordt ook zijn vrouw Camilla dan gezalfd met de heilige olie. Bij de kroning brengt een priester met de olie kruisjes aan op Charles' en Camilla's voorhoofd, borst en handen.
De olie is gemaakt van olijven van een gaarde bij de Maria-Magdalenakerk op de Olijfberg in Jeruzalem. Daar bevindt zich het graf van Charles' grootmoeder, prinses Alice van Griekenland. Om de olie te kunnen gebruiken bij de kroning, is die daarna ingewijd in de Heilige Grafkerk. Geestelijken hebben de olie gemengd en gezegend.
Bij de zalving wordt de olie in een zilveren kroningslepel gegoten. Het is volgens Edinburgh Live het oudste object dat bij kroningen wordt gebruikt en het enige stuk van de middeleeuwse kroonjuwelen dat in de 12e eeuw niet verloren is gegaan.

Bij de kroning worden niet een, maar twee koetsen ingezet. Zo rijden koning Charles en koningin-gemalin Camilla van Buckingham Palace naar Westminster Abbey in de Diamond Jubilee State Coach. Een ‘gouden’ koets, die eigenlijk helemaal niet van goud is, maar van hout met een dun laagje bladgoud, schrijft The Sun. Daarna rijden ze terug naar Buckingham Palace in de Gold State Coach die voor koningin Elizabeth II is gemaakt ter herdenking van de 60ste verjaardag van wijlen Hare Majesteit in 2012.
Charles druk aan het oefenen voor kroning: 'Hij is zenuwachtig'
