Ga naar de inhoud
Royalty

Willem-Alexander: 'Gesprekken over koloniale verleden zijn proces van heling'

Willem-Alexander Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander (55) zegt dat Nederland in 'een proces van heling' zit als het gaat om het koloniale verleden en de excuses daarvoor. Dat zegt hij donderdag in de nieuwe aflevering van de podcast 'Door de ogen van de Koning' met radio-dj Edwin Evers (51).

"Het is het begin van een proces waar nog veel tijd overheen zal gaan, waar nog veel gesprekken overheen zullen gaan en waar veel emoties een rol zullen spelen"

Tijdens het recente bezoek van Willem-Alexander, Máxima en Amalia aan het Caribisch deel van het koninkrijk gaat het onder meer 'over het koloniale verleden, over het slavernijverleden, over de excuses en over het proces van heling waar we nu in zitten', herinnert de koning in gesprek met de dj. "Er was ook al heel duidelijk gezegd: het was een komma en geen punt. Het is het begin van een proces waar nog veel tijd overheen zal gaan, waar nog veel gesprekken overheen zullen gaan en waar veel emoties een rol zullen spelen."

Willem-Alexander
Lees ook:
Willem-Alexander en Máxima aanwezig bij kroning Charles

De koning denkt wel dat het 'heel belangrijk' is dat Nederlanders bij de viering of herdenking van de afschaffing van de slavernij 'samen door een proces gaan wat nog jaren gaat duren en waardoor we ook de gevolgen van het koloniale verleden en de slavernij die vandaag de dag nog steeds te voelen'.

Hij vervolgt: "We staan aan het begin van een helingsproces, maar ik vermoed dat het nog heel lang duurt voordat we hier als maatschappij in het reine mee gekomen zijn en we echt die punt kunnen zetten achter stuk waar de komma nu begonnen is."

Britt
Lees ook:
Britt Dekker en Ron Boszhard weer in gesprek met koning Willem-Alexander

Ook RTL Boulevard heeft een eigen podcast. Beluister De BLVD Podcast nu via Spotify. Elke donderdag verschijnt er een nieuwe aflevering.

De BLVD Podcast #24: Alles of niets voor Mia en Dion en Luuk onthult wat er met zijn scherm is gebeurd

37:38
Koning
Lees ook:
Koning Willem-Alexander vindt kritiek op Koningslied 'heel erg zielig'