Ga naar de inhoud
Royalty

Koninklijke familie beschildert geen sculptuur op Curaçao wegens kritiek

koningin Maxima en prinses Amalia Beeld © ANP

Prinses Amalia (19), koning Willem-Alexander (55) en koningin Máxima (51) hebben donderdag toch geen zogeheten Chichi beschilderd. Eerder werd bekend dat de leden van het koninklijk huis deze typisch Curaçaose sculpturen zouden beschilderen tijdens hun bezoek aan het Caribische eiland. Daar kwam kritiek op, omdat die beelden een 'karikatuur van een zwarte vrouw' zouden zijn.

Uiteindelijk hebben Amalia en haar ouders naar een grote Chichi gekeken en vragen gesteld aan de kunstenares die het beeld had gemaakt. Volgens de kunstenares was tijdgebrek de reden dat de koninklijke familie niet zelf zou schilderen.

Bezoek
Zie ook:
Bezoek Caraïben is hard werken voor Amalia: 'Heb met haar te doen'

De Rijksvoorlichtingsdienst meldde eerder dat een Chichi een 'een typisch Curaçaose sculptuur die de verantwoordelijke oudere zus in het gezin symboliseert\ is. Maar critici vonden de schilderactiviteit ongepast.

Een galeriehoudster begon een protest en kreeg op sociale media bijval. Het beschilderen van Chichi's zou de 'de zoektocht naar gelijkwaardigheid en het zelfrespect van de zwarte bevolking' dwarsbomen.

Meer over het bezoek van de Oranjes aan de Cariben zie je in de video hieronder.

Oranjes vieren 21e huwelijksdag op Curaçao met sleutel in mond

00:51
Amalia,
Zie ook:
Amalia, Willem-Alexander en Máxima dansen erop los op Aruba