Ga naar de inhoud
Royalty

Het bizarre jaar van prinses Amalia: 'Eind augustus werd alles anders'

Prinses Amalia Beeld © ANP

Annemarie de Kunder (32) is royaltyverslaggever bij RTL Boulevard. Ze blikt terug op het roerige jaar van onze kroonprinses Amalia (19). “Ik hoop dat ze alle hulp krijgt die ze nodig heeft.”

"Dat uitzichtloze is misschien wel het bedroevendst"

Ik ken geen royal wiens leven binnen één jaar zo drastisch is veranderd als dat van Amalia. Vorig jaar rond deze tijd is ze net een paar weken 18 en zit ze midden in haar tussenjaar. Ze wordt gespot in New York met, op wat het lijkt, haar vriendje en heeft snuffelstages bij het Oranje Fonds en Defensie. Het studentenleven in Amsterdam ligt voor haar. Ze heeft zicht op vier zorgeloze jaren voordat ze aan haar zware openbare rol begint, die van troonopvolger.

Tijdens de fotosessie op 24 juni staat Amalia in het middelpunt. Waar normaal koning Willem-Alexander en koningin Máxima om de beurt een vraag beantwoorden tijdens het persgesprek, stelt vrijwel elke journalist nu een vraag aan de Prinses van Oranje. Deze gaan voornamelijk over haar studie en haar studentenleven. Ze kijkt uit naar het wonen met vriendinnen in Amsterdam, heeft zin in de gezelligheid van een studentenvereniging ‘maar studie gaat voor’ en hoopt in alle privacy te kunnen studeren. Voor me staat een 18-jarige jongedame die zelfverzekerd, open en onbevangen is en bovenal heel veel zin heeft in de komende jaren.

Prinses
Lees ook:
Prinses Amalia viert 19e verjaardag buiten de schijnwerpers

Maar eind augustus loopt het allemaal anders. Er is een grote dreiging vanuit de criminele hoek. Ze wordt per direct zwaar beveiligd en moet weer thuis bij haar ouders gaan wonen. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe dit moet zijn.

Amalia vertelt eerder aan Claudia de Breij dat ze af en toe met een professional praat op het moment dat ze het moeilijk heeft. Wanneer de druk te groot wordt op school of wanneer ze even niet zo lekker in haar vel zit. Ook moeder Maxima vertelt aan mij dat zowel Amalia als Alexia met een specialist praat als ze daar behoefte aan hebben. Ik hoop dat Amalia ook in deze situatie alle hulp krijgt die ze nodig heeft. Ik heb begrepen dat het personeel op Paleis Huis ten Bosch en haar vrienden en familie er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze zich niet alleen voelt. Regelmatig organiseren ze activiteiten voor haar op het Paleis zodat ze even vergeet dat ze in een gouden, kogelwerende kooi zit.

Buitenlandse
Lees ook:
Buitenlandse media over Amalia: 'Ze had zo gedroomd van studentenleven'

Het koningspaar is (begrijpelijk) ook veel bezig met hun dochter. Voor hen moet het ook bijzonder pijnlijk zijn dat Amalia in levensgevaar is, niet wetende wanneer dit gaat stoppen. Dat uitzichtloze is misschien wel het bedroevendst, wanneer weet je nou dat de dreiging over is en dat je weer normaal kan leven? Ervaring leert dat je dit nooit echt gaat weten en je je dus moet instellen op jarenlange intensieve beveiliging.

Willem-Alexander en Máxima zijn mensen die kijken naar de mogelijkheden. Hoe kunnen we dit positief aanvliegen en wat kan er nog wél? Dit doen ze ongetwijfeld nu ook bij Amalia. En Amalia lijkt dit ook in zich te hebben. Onlangs vliegt Amalia nog naar Wenen voor een weekendje weg en begin volgend jaar gaat het koningspaar met hun dochter naar het Caribisch gebied voor een rondreis. Haar eerste officiële reis. Nee, makkelijk gaat het de komende jaren niet worden voor de prinses, maar alle ingrediënten zijn er om hier goed doorheen te komen.

'Prinses
Lees ook:
'Prinses Amalia kan deur niet uit vanwege bedreigingen mocro-maffia'