Waar worden familieleden van het Huis van Oranje-Nassau begraven? In de Nieuwe Kerk in Delft. RTL Boulevard royaltydeskundige Annemarie de Kunder mocht een kijkje nemen in de vernieuwde en uitgebreide koninklijke grafkelder.
"Aan de onderkant lopen goudkleurige plinten, geheel in de stijl van de Nieuwe Kerk"
Het bezoek aan de grafkelder is bijzonder, want hierna heeft niemand, buiten de familie om natuurlijk, meer toegang tot deze bijzondere plek. De grafkelder van Oranje-Nassau is sinds 1584 de laatste rustplaats van bijna alle leden van het Huis van Oranje-Nassau én hun echtgenoten. Van Willem van Oranje en prinses Juliana tot prins Bernhard en prins Claus. En in de toekomst ook van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Maar daarvoor moest er dus wel even wat meer ruimte komen.
Een beetje cru gezegd, maar op onderstaande foto's zie je mogelijk de exacte laatste rustplaats van koning Willem-Alexander.
Slechts twee personen hebben de sleutel van de koninklijke grafkelder: de burgemeester van Delft en de directeur Koninklijke Verzamelingen. Wil Willem-Alexander, Máxima of een ander lid van het Koninklijk Huis de grafkelder bezoeken, dan moeten ze een van deze twee mensen dus even aan de mouw moeten trekken voor de sleutel.
Voorheen kon je de oude grafkelder alleen binnenkomen door een honderden kilo's zware grafsteen in het midden van de Nieuwe Kerk eraf te laten tillen. Daarom brachten de Nederlandse royals niet al te vaak een bezoekje aan hun verloren familieleden en voorouders. Daar komt met de verbouwing vast verandering in, want de kelder is nu via een deur te bereiken.

Er is in de koninklijke grafkelder ruimte voor 24 kisten. Ook is er een urnenwand. "De grafkelder heeft een strak ontwerp, goede verlichting en goede ventilatie", aldus Annemarie. "Je kunt er ook goed lopen, in oude kelders moet je vaak gebukt lopen. Ook zijn er bankjes geplaatst aan de zijkant waarop je even plaats kunt nemen. Deze kussentjes voelen aan als plastic materiaal, het materiaal moet natuurlijk niet verweren door de jaren heen."
Ook aan de afwerking is gedacht. "Aan de onderkant lopen goudkleurige plinten, geheel in de stijl van de Nieuwe Kerk", voegt Annemarie toe.

De uitbreiding van de grafkelder kostte in totaal 4 miljoen euro. Hiervan heeft koning Willem-Alexander 400.000 euro uit eigen zak betaald. De koninklijke familie is van begin tot eind betrokken bij het proces, maar over de manier waarop wordt geen uitspraak gedaan. Wie waar komt te liggen in de grafkelder na het overlijden is volledig aan de familie zelf. Ook dat wordt privé gehouden.