Ga naar de inhoud
Royalty

Koning Willem-Alexander grapt over Nokia Mark Rutte

Tim den Besten interviewt koning Willem-Alexander in Timmyland Beeld © VPRO/screenshot Timmyland 13 november 2022

Als Tim den Besten (35) in oktober zijn interview met koning Willem-Alexander (55) aankondigt, lijken veel mensen te denken dat het om een grap gaat. Niets is minder waar: het interview is écht en zojuist uitgezonden.

"Ik bel hem wel eventjes..."

In het jeugdprogramma Timmyland heeft presentator Tim den Besten maar één doel voor ogen: hij wil een eigen land oprichten. Of beter gezegd: hij wil de baas worden van zijn eigen land. Eigen wetten, eigen geld, een eigen volkslied en een eigen vlag staan op het verlanglijstje. En wie kun je dan beter om tips vragen dan de 'baas' van ons land, koning Willem-Alexander?

Tim heeft de eer onze vorst te interviewen op Paleis Huis ten Bosch, waar eerder koningin Máxima nog is geïnterviewd door Matthijs van Nieuwkerk. Het gebeurt niet zomaar dat de media een kijkje in het kasteel krijgen. Onder begeleiding van het Koningslied loopt de presentator het paleis binnen, waar de koning al op hem zit te wachten.

Tim
Lees ook:
Tim den Besten interviewt koning Willem-Alexander in nieuwe serie

Tim kijkt zijn ogen uit in de werkkamer van koning Willem-Alexander, want dít wil hij ook. Alleen waar op het paleis een portret van Willem van Oranje hangt, wil Tim liever een portret van zichzelf. De koning kan het niet laten om mee te grappen over de absurdistische plannen van Tim om zijn eigen land te besturen: "Ik wens je veel succes."

De koning is normaal niet erg uitgesproken over zijn rol als vorst, maar voor het jeugdprogramma maakt hij een uitzondering: "Het zo divers en zo leuk. Het is nooit een sleur. Het is elke dag anders." Ook noemt hij het ontmoeten van verschillende mensen, de sportevenementen en het bieden van steun waar nodig als mooie onderdelen van zijn werk.

Koning
Lees ook:
Koning Willem-Alexander geïrriteerd door vragen over Qatar: 'U kunt uw vraag blijven herhalen'

Na een paar vragen wordt het Tim duidelijk dat de koning eigenlijk helemaal niet de 'baas' is van Nederland. "De baas ben je zeker niet", legt Willem-Alexander uit. "De baas zijn de inwoners van Timmyland." Tim weet niet wat hij hoort en valt de koning meerdere keren in de (troon)rede. De koning gaat verder: "Misschien moet ik je teleurstellen dat als je je eigen land hebt, je niet de baas bent."

Koning Willem-Alexander beschrijft zijn rol als 'een soort scheidsrechter die kijkt of wat er gebeurt wel goed gebeurt' en hij zet daar vervolgens zijn handtekening onder. Maar wie is er dan wel de 'baas' van Nederland? "Degene die de uitvoerende macht heeft - ook namens alle Nederlanders - zijn de minister-president en de ministers", legt de vorst uit.

Tim
Lees ook:
Tim den Besten begint eigen land in nieuw kinderprogramma

Tim wil graag in contact komen met de minister-president: "Kent u daar mensen?" De koning stelt voor dat hij hem wel kan introduceren bij Mark Rutte. "Ik bel hem wel eventjes... of sms hem eigenlijk op zijn oude Nokia", grapt Willem-Alexander, verwijzend naar de ophef rond de gewiste sms'jes van Mark Rutte.

De koning lijkt om het hele gesprek wel te kunnen lachen. In de volgende aflevering gaat Tim het gesprek aan met Mark Rutte. Je kijkt Timmyland elke zondag om 19.20 uur bij de VPRO op NPO ZAPP en hier kijk je de eerste aflevering terug.