Ga naar de inhoud
Royalty

Koning Willem-Alexander geïrriteerd door vragen over Qatar: 'U kunt uw vraag blijven herhalen'

Koning Máxima en Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander (55) mag van het kabinet gewoon afreizen naar Qatar voor het WK Voetbal. Wat natuurlijk niet onomstreden blijft, aangezien volgens Amnesty International daar zo'n 6500 dwangarbeiders zijn overleden bij het bouwen van de stadions. In het persgesprek tijdens zijn staatsbezoek aan Griekenland vraagt de aanwezige pers naar de situatie in Qatar. En daar heeft de koning weinig zin in.

"Daar laat ik het verder bij"

Willem-Alexander gaat er direct met gestrekt been in. "U weet dat het kabinet een brief heeft gestuurd over de situatie in Qatar en de aanwezigheid van leden van de regering, waar ik een van ben, en daar laat ik het verder bij."

Met zo'n summier antwoord gaan de aanwezige journalisten natuurlijk niet akkoord, en dus wordt er vervolgens gevraagd wat de koning van de situatie in Qatar vindt. "Dit lijkt mij niet de plek om daar uitvoerig op in te gaan. Ik denk dat ik het hou bij de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer." Waarom wil de koning daar niet op ingaan? "Omdat ik uw vraag beantwoord, zoals ik die graag beantwoord." Duidelijk...

Koning
Lees ook:
Koning Willem-Alexander uitgejouwd tijdens opening Radboudumc

Ook een andere reporter krijgt een antwoord van die strekking. "U kunt uw vraag blijven herhalen", reageert de vorst. Pas als de journalist een vergelijking trekt met de Olympische Spelen van 2014, waar koning Willem-Alexander met de Russische president Vladimir Poetin op de foto ging, volgt er meer. "Die foto is van een tijd dat er niks aan de hand was tussen Nederland en Rusland. Die foto is van een tijd dat het staatshoofd van het land waar de Olympische Spelen georganiseerd werden zichzelf had uitgenodigd bij het Holland Heineken Huis en er vriendelijk aan mij verzocht is om aanwezig te zijn en hem te ontvangen."

Maar over de situatie in Qatar wil de koning geen verdere uitspraken doen. "Ik heb u nu proberen uit te leggen dat ik op dit moment vanuit mijn positie niet verder kan gaan dan te zeggen dat er een brief is vanuit het kabinet naar de Tweede Kamer. Maar vanuit mijn persoonlijke gevoelens maak ik ook afwegingen." De koning vertelt dat hij alle opties openhoudt, dus het kan nog zo zijn dat hij toch niet naar Qatar afreist. 

Koningspaar
Lees ook:
Koningspaar emotioneel door bedreiging Amalia: ‘Het is heel zwaar’

Waarom de koning zoveel moeite heeft om op vragen over Qatar in te gaan? "Omdat we nog heel veel tijd hebben om te beslissen en omdat er nog niks besloten is."

Ondanks de felle kritiek wil de regering toch met grof geschut die kant opgaan. De regering beweert dat ze het gesprek wil blijven voeren met Qatar, maar critici beweren juist dat de regering graag warme banden houdt met het land waar veel aardgas en -olie onder de grond ligt.

Het koningspaar is ook ingegaan op de beveiliging van prinses Amalia. Hieronder zie je daar meer over.

Situatie Amalia nog altijd onveranderd: 'Ze is heel moedig'

08:08