Ga naar de inhoud
Royalty

Deense koningin pakt titels van kleinkinderen af: 'Overstuur en geschokt'

Koningin Margrethe en haar kleinkinderen Beeld © Getty Images

Koningin Margrethe van Denemarken (82) neemt een drastisch besluit: ze pakt pardoes de titels van haar vier kleinkinderen af. "Ik denk dat het goed voor hen zal zijn voor hun toekomst", aldus de koningin over haar ingrijpen.

"We zijn allemaal erg verdrietig"

De vier kinderen van de Deense prins Joachim en prinses Marie - die 'in de war, bedroefd en in shock' zijn door het nieuws, zo meldt een woordvoerder van de familie  - gaan vanaf 1 januari door het leven als graaf en gravin van Monpezat. Dat maakt het Deense koningshuis zelf bekend. 

Prins Joachim reageert geschokt op het nieuws, zo meldt de Deense sensatiekrant Ekstra Bladet. "We zijn allemaal erg verdrietig", aldus de prins. "Het is nooit leuk om je kinderen onrechtvaardig behandeld te zien worden. Zij bevinden zich in een situatie die ze niet begrijpen."

'Hof
Lees ook:
'Hof bezorgd over reputatie Charles door nieuw seizoen The Crown'

Het Deense koningshuis wil al een tijd de monarchie verkleinen en kondigde jaren geleden al aan dat in de toekomst alleen nog de eerstgeborenen van de troonopvolgers de titel van prins of prinses zal krijgen. Het koninklijke hof zegt in de verklaring dat 'de beslissing van de koningin in lijn is met soortgelijke aanpassingen die andere koninklijke huizen de afgelopen jaren op verschillende manieren hebben doorgevoerd'. In Nederland is de titel prins of prinses bijvoorbeeld ook niet vanzelfsprekend. Zo is Eloise, de dochter van prins Constantijn, een gravin.

Ook in Engeland is dit normaal. Zo staan Harry en Meghan bekend als de hertog en hertogin van Sussex. Door het overlijden van koningin Elizabeth is er wel het een en ander veranderd binnen het Engelse koningshuis. Op dit moment gaan Archie en Lilibet, de kinderen van Harry en Meghan, door het leven als prins en prinses, maar daar kan koning Charles nog verandering in brengen. Al gaat dat niet zomaar, want hiervoor zal hij een brievenoctrooi moeten uitgeven om Archies en Lilibets rechten op een prinsen- en prinsessentitel te wijzigen. Het is nog niet bekend of hij dit ook zal doen. 

Prinses
Lees ook:
Prinses Amalia schittert in groene jurk op eerste Prinsjesdag

Terug naar Denemarken. Een woordvoerder van de Deense royals laat weten dat de drie zoons en dochter van het koppel, Nikolai (23), Felix (20), Henrik (13) en Athena (10), zich verstoten voelen en dat het nieuws 'als donderslag bij heldere hemel' komt. Ze begrijpen niet waarom hun identiteit wordt afgepakt. "Ze zijn ongelooflijk overstuur en geschokt. Ze hebben hun titels serieus genomen en hun verantwoordelijkheid genomen. Ze zijn geboren als prinsen en prinsessen, dus het is pijnlijk dat dit hen wordt afgenomen", aldus de woordvoerder.

Opvallend genoeg behouden de kinderen van Margrethes oudste zoon Frederik, de kroonprins van Denemarken, hun titel wél. Voor prins Christian (16), prinses Isabella (14) en de tweeling prinses Josephine en prins Vincent (11) verandert er dus niks.

'Koning Charles zette druk op onderonsje Harry en William'

05:27
'Queen
Lees ook:
'Queen Elizabeth stimuleerde Meghan relatie met vader te herstellen'
Bron: RTL Boulevard