Ga naar de inhoud
Royalty

Sterren staan stil bij dood koningin Elizabeth: 'Ze heeft haar rust verdiend'

Koningin Elizabeth II Beeld © AFP

Verschillende Britse sterren staan stil bij het overlijden van koningin Elizabeth. Zij delen niet alleen hun deelneming, maar benoemen ook de belangrijke rol die de koningin vervulde in hun eigen leven en in dat van andere Britten. De vorstin overleed donderdag op 96-jarige leeftijd.

'Net als de rest van de natie heb ik met verdriet vernomen dat koningin Elizabeth is overleden', schrijft Elton John op sociale media. 'Ze was een inspirerend persoon om bij aanwezig te zijn en leidde het land door sommige van de beste en donkerste momenten met elegantie, gevoeligheid en oprechte warmte. Koningin Elizabeth is een enorm onderdeel geweest vanaf mijn kindertijd tot deze dag en ik zal haar enorm missen.'

Koningspaar
Lees ook:
Koningspaar is Queen Elizabeth 'intens dankbaar' voor vriendschap

Ook Victoria Beckham staat stil bij de dood van de Britse koningin. 'Vandaag is niet alleen een verdrietige dag voor ons land, maar voor de hele wereld', schrijft de Spice Girl en ontwerpster op sociale media bij een foto van Elizabeth. 'Ik ben enorm verdrietig door het overlijden van onze geliefde monarch, hare majesteit de koningin. We zullen haar 'loyaliteit en verdiensten' niet vergeten', vervolgt ze.

De zangeres stelt dat ze met haar gedachten bij de Britse koninklijke familie is 'in deze vreselijk verdrietige periode'.

Charles
Lees ook:
Charles rouwt om geliefde moeder: 'Weet dat haar verlies diep gevoeld zal worden'

De Britse band The Rolling Stones deelt via Twitter hun 'diepste deelneming' richting de koninklijke familie. De koningin was 'een constante aanwezigheid in hun leven en dat van talloze anderen', schrijft de band.

London
Lees ook:
London Bridge is down: dit is het protocol na de dood van Queen Elizabeth

Dat beaamt de Britse schrijfster Joanne Rowling, die stelt dat de koningin veel betekende voor vele Britten. De Harry Potter-schrijfster, veelal bekend als J.K. Rowling, stelt dat Elizabeth haar 'plicht aan het land' tot aan haar dood heeft volbracht en een 'voortdurend, positief symbool' is geworden van Groot-Brittannië. 'Ze heeft haar rust verdiend.'

Ook Janet Jackson, Kris Jenner en Paris Hilton hebben van zich laten horen. Net als Chloë Grace Moretz en de Amerikaanse rockband Bon Jovi.

Ook acteur Daniel Craig laat weten 'diep bedroefd' te zijn door het overlijden van Elizabeth. "Mijn gedachten zijn bij de koninklijke familie, degenen van wie ze hield en iedereen die van haar hield", zegt Craig. "Ze laat een onvergelijkbare erfenis na en zal enorm worden gemist." Daniel en de Queen ontmoetten elkaar in 2012, toen zij samen opdoken in een sketch bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen.

Tijdens de openingsceremonie van de Spelen werd tot grote hilariteit van alle kijkers een video gestart waarop te zien was hoe Craig als James Bond de koningin begeleidde vanaf Buckingham Palace naar het Olympisch Stadion. Samen liepen ze door de gangen van het paleis en stapten ze in een helikopter. Even later leek het alsof Daniel en de vorstin beiden met een parachute uit de heli, die boven het stadion vloog, sprongen. Pas enkele jaren na de Spelen werd bekend dat haar familie op dat moment niets wist van de video en dus net als de kijkers thuis en in het stadion erg verrast was.

Queen
Lees ook:
Queen Elizabeth II op 96-jarige leeftijd overleden

Ook beertje Paddington is geraakt door het overlijden van koningin Elizabeth. 'Bedankt mevrouw, voor alles', twitterde de beer als reactie op de dood van de 96-jarige vorstin.

Paddington ging in juni nog viral met een video waarin hij thee dronk met Elizabeth. Die vormde de aftrap van The Platinum Party, een groot concert waarmee het zeventigjarig regeringsjubileum van Elizabeth werd gevierd. Ook in de video bedankte Paddington de koningin voor alles. "Dat is erg aardig", antwoordde de koningin.

Beer
Lees ook:
Beer Paddington grote hit sinds viral clipje met Queen Elizabeth

Actrice Helen Mirren zegt in een reactie op de dood van de Britse koningin Elizabeth trots te zijn om 'een Elizabethaan' te zijn. 'We rouwen om een ​​vrouw die, met of zonder de kroon, het toonbeeld van adel was', zo schrijft ze op Instagram. 

Ook bekende Nederlanders staan stil bij de dood van de Britse koningin. 'Respect voor een bijzondere vrouw', schrijft voormalig RTL Nieuws-presentator Jan de Hoop op Twitter, waarbij hij een artikel deelt waarin wordt medegedeeld dat Elizabeth is overleden. Ook programmamaker Ron Vergouwen deelt een nieuwsbericht waarin dit nieuws wordt belicht. 'Einde van een tijdperk', schrijft hij.

Premier
Lees ook:
Premier Engeland gedenkt 'rots en voorbeeld' Queen Elizabeth

Sommigen delen alleen een foto van Elizabeth. Zo deelt presentatrice Nicolette van Dam een portret in haar Instagram Story en cabaretière Claudia de Breij een foto van een paar decennia geleden, waarop Elizabeth en haar man, prins Philip, naast de voormalige koningin Beatrix en haar man Claus staan.

Ook de stylist Maik de Boer staat stil bij het verlies. 'R.I.P. Queen Elizabeth', schrijft hij. Presentator Fred van Leer noemt het het eind van een tijdperk. 'Queen Elizabeth', schrijft hij bij een foto van de koningin.