Ga naar de inhoud
Royalty

Koningspaar is Queen Elizabeth 'intens dankbaar' voor vriendschap

Máxima, Queen Elizabeth en Willem-Alexander Beeld © Getty Images

Ons koninklijk huis gedenkt met 'diep respect en grote affectie' de Britse koningin Elizabeth, die donderdagmiddag op 96-jarige leeftijd in haar Schotse kasteel Balmoral is overleden. 'Standvastig en wijs stelde zij haar lange leven in dienst van het Britse volk', luidt het statement uit de naam van koning Willem-Alexander (55), koningin Máxima (51) en prinses Beatrix (84).

"Intens dankbaar zijn wij voor de hechte vriendschap waaraan Koningin Elizabeth zo’n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd"

De Oranjes schrijven zich sterk verbonden te voelen met het Verenigd Koninkrijk en met de Koninklijke Familie en delen in hun verdriet. 'Intens dankbaar zijn wij voor de hechte vriendschap waaraan Koningin Elizabeth zo’n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd.'

Máxima heeft tijdens haar werkbezoek aan de Verenigde Staten nogmaals gereageerd op het overlijden van de Britse koningin. "Ik kan me geen andere, betere manier bedenken om haar te eren dan door haar voorbeeld te volgen in ons werk", aldus Máxima. Daarnaast zegt ze dat haar gedachten uitgaan naar de familie van Elizabeth en het Britse volk. "De koning, prinses Beatrix en ik leven intens met hen mee. We zijn dankbaar voor alles wat koningin Elizabeth heeft gedaan. Met onvermoeibare energie en toewijding heeft ze haar volk gediend in de laatste zeventig jaar."

Queen
Lees ook:
Queen Elizabeth II op 96-jarige leeftijd overleden

Premier Mark Rutte roemt de overleden Britse koningin als 'baken van rust en stabiliteit' voor haar land en de wereld. Namens het kabinet heeft hij 'diepe gevoelens van medeleven' overgebracht aan de nieuwe premier Liz Truss.

De baken van rust en stabiliteit was er altijd, 'hoe hoog de golven van de geschiedenis soms ook waren', schrijft de politicus in een verklaring.

Programmering
Lees ook:
Programmering BBC in het teken van gezondheidstoestand Elizabeth

The Queen overleed vredig, aldus het paleis. Elizabeth zat zeventig jaar op de troon en was daarmee de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. Ze volgde in 1952 op 25-jarige leeftijd haar vader George VI op. Die overleed terwijl ze met haar echtgenoot prins Philip in Kenia was. Elizabeth en Philip waren 74 jaar getrouwd en kregen vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward. Philip overleed in april 2021 op 99-jarige leeftijd.

De vorstin was niet alleen het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk, maar ook van veel landen uit het Gemenebest van Naties. Het gaat onder meer om Australië, Canada, Jamaica en Nieuw-Zeeland. In haar eigen land waren tijdens de decennia waarin Elizabeth op de troon zat vijftien premiers aan de macht, onder wie Winston Churchill en Margaret Thatcher.

Terugblik op het leven van Queen Elizabeth

03:33