Ga naar de inhoud
Royalty

Koning Willem-Alexander sneert naar Poetin op Koningsdag

Koning Willem-Alexander Beeld © ANP

Dat uit de jaarlijkse peilingen van de NOS is gebleken dat steeds minder mensen vertrouwen hebben in koning Willem-Alexander (55) en in het koningshuis, deert de koning weinig. Dat zegt hij tijdens Koningsdag in Maastricht. "De peilingen doen mij niet zo veel", zegt hij.

"Als je dat niet kunt incasseren eindig je zoals Poetin"

Op dit moment heeft iets minder dan de helft van de bevolking (47 procent) vertrouwen in de koning, zo blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS onder duizend mensen. Een jaar eerder was dat ruim driekwart van de Nederlanders. Van het publiek krijgt de koning het rapportcijfer 6,7. Een jaar eerder was dat nog een 7,1 en het jaar daarvoor zelfs een 7,7. Koningin Máxima gaat er echter wel enigszins op vooruit: waar zij vorig jaar het rapportcijfer 7,5 kreeg, is dat nu een 7,6. De waardering van prinses Beatrix blijft redelijk stabiel. Dit jaar scoort zij een 7,2. Voorgaande jaren waren dat een 7,3 en een 7,4.

De peilingen doen de koning dus weinig, maar opbouwende kritiek vindt hij heel belangrijk. "Als je dat niet kunt incasseren eindig je zoals Poetin, een situatie zoals een dictatuur. En dat wil niemand." De koning vindt de oorlog verschrikkelijk. "Dat we dit in de 21ste eeuw mee zouden maken, hadden we nooit verwacht. We leven heel erg mee met de slachtoffers van de oorlog."

 

'Oranjes
lees ook:
'Oranjes gaan na alle kritiek éxtra hun best doen op koningsdag'

Ook na twee jaar corona, en uiteraard de nare situatie in Oekraïne, vindt Willem-Alexander het extra belangrijk dat Koningsdag 'in vrede en vrijheid' gevierd kan worden. "Als je geen vrede en vrijheid hebt, zoals in Oekraïne, kan dit niet. Het leeft echt in mijn hart mee, maar aan de andere kant genieten we van het feit dat we dit mogen vieren."

Hier
lees ook:
Hier schitteren de prinsessen in op Koningsdag

'Oranjes gaan na alle kritiek éxtra hun best doen op koningsdag'

03:32