Royalty

Belgische koninklijke familie vangt Oekraïense vluchtelingen op

17 maart 2022 10:45
Koning Filip en koningin Mathilde van België Beeld © Getty Images

Koning Filip (61) en koningin Mathilde (49) van België gaan vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Een drietal families wordt vanaf volgende maand ondergebracht in accommodaties van de Koninklijke Schenking.

"Die sociale component is voor zowel de Schenking als het koningspaar erg belangrijk"

Het koningspaar stelt via de Koninklijke Schenking - een openbare instelling die de talrijke gronden, kastelen en andere gebouwen beheert - twee gebouwen ter beschikking waar Oekraïense vluchtelingen terecht kunnen: één in Brussel en één in Wallonië.

"Ook koning Filip en koningin Mathilde zijn erg bekommerd om het lot van de Oekraïense vluchtelingen", aldus voorzitter van de Koninklijke Schenking Jan Smets. "Die sociale component is voor zowel de Schenking als het koningspaar erg belangrijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sting, Penn, Rushdie en Levi vragen om Rusland te stoppen

De accommodaties zullen vanaf april beschikbaar zijn. Volgens de voorzitter moeten ze eerst wel nog ingericht worden en opgeknapt. "Het oorspronkelijke doel van deze accommodaties was om ze ter beschikking te stellen aan sociale instanties om mensen met een laag inkomen te huisvesten, een missie die goed aansluit bij wat we met de Koninklijke Schenking willen bereiken."

Afgelopen woensdag bezocht koning Filip nog een nieuw registratiecentrum voor vluchtelingen uit Oekraïne in Brussel, dat maandag zijn deuren opende. De eerste twee dagen werden er in totaal 3.729 personen geregistreerd. Van hen hebben 720 personen om huisvesting gevraagd. 

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Kinderen Armin van Buuren geven deel van zakgeld aan vluchtelingen

Ook ons eigen koningspaar stak de Oekraïense gemeenschap onlangs een hart onder de riem:

RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore