Ga naar de inhoud
Royalty

Gevluchte schandaalkoning Juan Carlos wil niet terug naar Spanje

Juan Carlos (2017) Beeld © ANP

Juan Carlos, de 84-jarige voormalig koning van Spanje, is voorlopig niet van plan om terug te keren naar zijn thuisland. Dat heeft hij in een brief kenbaar gemaakt aan zijn zoon, koning Felipe (54), zo meldt het Franse persbureau AFP.

De in opspraak geraakte Juan Carlos verliet in 2020 Spanje met slechts één koffer in zijn hand vanwege een corruptieschandaal. Het Spaanse koningshuis hield de kaken stijf op elkaar over zijn verblijfplaats, maar al snel werd de oud-koning gesignaleerd in Abu Dhabi. Daar betrekt hij tegenwoordig een villa op een privé-eiland. 

Ondanks dat hij in Spanje niet langer vervolgd wordt voor de vermeende financiële misstanden, ziet Juan Carlos geen reden om terug te keren. 'Op dit moment verkies ik, om persoonlijke redenen die niemand behalve mijzelf aangaan, om voorlopig in Abu Dhabi te blijven', schrijft hij onder andere in de brief aan zijn zoon. 'Ik kan me voorstellen dat ik ooit weer naar Spanje terugkeer, maar nu is dat nog niet het geval.'

'Juan
Lees ook:
'Juan Carlos wordt door minnares vergezeld in Abu Dhabi'

De kans dat koningin Sofia rouwig is om zijn afwezigheid, is waarschijnlijk nihil. Hoewel ze in 1962 'ja' zei tegen Juan Carlos zijn de twee enkel nog op papier partners van elkaar. Volgens hardnekkige geruchten sliepen de twee royals al decennialang in andere slaapkamers, nadat Sofia ontdekte dat haar man al vroeg in de relatie een scheve schaats reed. Juan Carlos zou met duizenden vrouwen het bed hebben gedeeld. 

Juan Carlos, die in 2014 terugtrad als koning, werd ervan verdacht grote sommen smeergeld te hebben aangenomen voor de aanleg van een hogesnelheidslijn. Hij ontving een bedrag van 65 miljoen euro van toenmalig koning Abdullah van Saoedi-Arabië. Hun advocaten noemen dat een 'gift'. 

Zorgen
Lees ook:
Zorgen om frêle gezondheid schandaalkoning Juan Carlos

Zijn vertrek uit Spanje twee jaar geleden maakte het koningsdrama compleet, maar gaf zoon Felipe wel de nodige ademruimte. De drie onderzoeken naar de naar de financiën van de voormalige koning zijn vorige week gestaakt wegens onvoldoende bewijs, verjaring en constitutionele onschendbaarheid. 

Juan Carlos hoeft echter niet meer te rekenen op zijn jaarlijkse toelage van 200.000 euro vanuit de Spaanse overheid. Dat heeft Felipe na het zoveelste schandaal stopgezet. Maar met die 65 miljoen euro bovenop zijn eigen vermogen weet Juan Carlos het vast uit te zingen.

Bedreigingen
Lees ook:
Bedreigingen en geld: ex-minnares Juan Carlos klapt uit school