Royalty

Omstreden huwelijk van Spaanse prinses Cristina voorbij

25 januari 2022 16:15
Prinses Cristina Beeld © ANP

Fraude, belastingontduiking en corruptie: de vraag is niet hoe het huwelijk van de Spaanse prinses Cristina (56) zou standhouden, maar hoelang het zou standhouden. Op is de koek en weg zijn de dubbeltjes, want de prinses heeft nu een punt achter dat huwelijk - met Iñaki Urdangarin (54) - gezet. Cristina laat dat maandag weten in een statement aan de Spaanse media.

"Omdat het een privébeslissing is, vragen we het grootste respect van iedereen om ons heen"

De liefde is over nadat ze 24 jaar geleden in het spreekwoordelijke bootje stapten. "In onderling overleg hebben we besloten om ons huwelijk on hold te zetten", aldus het paar in de verklaring aan het Spaanse persbureau EFE. Cristina en Iñaki laten in het midden of de breuk daadwerkelijk tot een scheiding leidt; wellicht wordt die beslissing pas later genomen. Samen hebben de twee vier kinderen. "Onze toewijding aan onze kinderen blijft intact. Omdat het een privébeslissing is, vragen we het grootste respect van iedereen om ons heen."

De verklaring komt een week nadat Iñaki hand-in-hand wordt gespot op het strand in Zuid-Frankrijk met een andere vrouw. Volgens Spaanse media is de vrouw in kwestie Ainhoa Armentia, een collega van Iñaki.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gebruiken Spaanse royals Leonor (15) om populariteit op te krikken?

De vraag is of er nu een grote zucht van opluchting door het Spaanse koningshuis gaat. Cristina wordt sinds 2011 al buitengesloten en is sinds 2015 door haar broer, koning Felipe, gestript van haar koninklijke titels. Ze kwamen elkaar toch al niet niet tegen bij de Spaanse paleisdeuren: Cristina woont net als haar vader in het buitenland. Terwijl hij in ballingschap in Abu Dhabi leeft, verblijft Cristina in Zwitserland.

Cristina is het eerste lid van de Spaanse koninklijke familie dat strafrechtelijk werd vervolgd sinds het herstel van de monarchie in 1975. Uiteindelijk is ze vrijgesproken van de beschuldiging dat ze haar man hielp bij het ontduiken van belasting. Iñaki zat een deel van zijn straf van vijf jaar en tien maanden uit. Sinds 2019 staat hij weer voorwaardelijk buiten de gevangenismuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Déze royals hebben gillende ruzie met elkaar

RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore