Ga naar de inhoud
Royalty

Nóg een tegenvaller voor prins Andrew en prins Harry

Prins Andrew en prins Harry Beeld © ANP

De 'verstoten' prinsen Andrew (61) en Harry (37) hebben meer met elkaar gemeen dan hun blauwe bloedband. Beide heren krijgen géén speciale medaille uitgereikt als koningin Elizabeth (95) viert dat ze 70 jaar op de Britse troon zit, zo weten ze bij 'The Telegraph'.

Het moet een klap in het gezicht zijn van schandaalprins Andrew, die onlangs van zijn koninklijke en militaire titels gestript werd: een grote aderlating en regelrechte imago-ramp voor een prins. De titels geven mensen en in dit geval royals in Groot-Brittannië namelijk veel aanzien.

Ook Harry ziet zijn kans op de bijzondere jubileummedaille verdampen, omdat hij in 2020 na de Megxit zijn titels heeft ingeleverd. Hij gaf in 2020 deze drie eretitels op: kapitein-generaal van de Royal Marines, Honorary Air Commandant van RAF Honington en opperbevelhebber, Small Ships and Diving, Royal Naval Command.

Prins
Lees ook:
Prins Harry over legerervaring: 'Heeft me gemaakt wie ik ben'

De herdenkingsmedaille is een bedankje aan dienstdoende leden van de strijdkrachten, maar ook aan die van de politie, brandweer, hulpdiensten en gevangenisdiensten. Leden van de koninklijke familie die in een erefunctie in het leger bekleden ontvangen er ook één.

Wie ook in aanmerking komen, zijn veteranen die het George Cross of Victoria Cross hebben ontvangen. Hebben veteranen deze onderscheiding niet, dan ontvangen zij de medaille niet. Omdat Harry en Andrew niet langer hun eretitels hebben, zien ze de prijs - die in februari wordt uitgereikt - aan hun neus voorbijgaan. 

Prins
Lees ook:
Prins Harry opnieuw terug naar New York voor onderscheiding

Elizabeth had veel moeite met de beslissing om de titels van haar zoon af te nemen. Voor hem was dit het ergste dat zij kon doen: 

'Wat Elizabeth deed is het ergste wat Andrew kan overkomen'

03:36