Royalty

Koningspaar opent deuren Paleis Noordeinde voor uitblinkerslunch

27 oktober 2021 15:27 Aangepast: 27 oktober 2021 16:24
Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander (54) en koningin Máxima (51) hebben woensdag op Paleis Noordeinde geluncht met een aantal Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie.

Tot de gasten behoorden journalisten Jan Kleinnijenhuis en Pieter Klein van Trouw en RTL Nieuws. Zij waren verantwoordelijk voor het onthullen van het toeslagenschandaal, waar het kabinet-Rutte III over viel. Ook waren schrijver Marieke Lucas Rijneveld en diens vertaler Michele Hutchison aanwezig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jinek-kijkers ontdaan door aangrijpend verhaal moeder toeslagenaffaire

In totaal kwamen er 26 mensen op bezoek bij het koninklijk paar. Allen hebben in de afgelopen periode een prijs of andere onderscheiding ontvangen voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren, bijvoorbeeld in de media, kunst, wetenschap of sport. Zo won Marieke de prestigieuze International Booker Prize met diens boek De avond is ongemak. Ook was de Europees Kampioen Schoenreparatie te gast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima over Sifan Hassan: 'Voorbeeld voor velen'

Ook schrijver Sander Kollaard, actrice Beppie Melissen, radiomaker Heleen Hummelen en Yvette van Boven waren te gast. Yvette won vorig jaar Het Gouden Kookboek met haar boek Home Made Basics. Heleen won de Zilveren Reissmicrofoon 2020 voor de podcast Virus Verhalen. Beppie won een Gouden Kalf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Yorick van Wageningen over winst Gouden Kalf: 'Ongelooflijk cool'

Met de lunch willen koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hun waardering uitspreken voor Nederlanders die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Door de coronacrisis was de laatste lunch in juni 2020. Toen waren onder anderen cabaretier Jandino Asporaat, handbalster Estavana Polman en wereldkampioene langebaanschaatsen Jutta Leerdam te gast.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore