Royalty

Hoe zit het nu met de gevallen Britse prins Andrew?

24 oktober 2021 12:02
De Britse prins Andrew Beeld © ANP

Vóór augustus 2019 wisten veel mensen niet eens precies wie prins Andrew (61) was: hij is minder bekend dan zijn broer prins Charles (72). Toch gaat het de afgelopen twee jaar veel vaker over Andrew dan over troonopvolger Charles. En niet om de goede redenen. Hij wordt namelijk in verband gebracht met betrokkenheid bij het zedenschandaal van de overleden 'misbruikmiljonair' Jeffrey Epstein. Inmiddels loopt er in de Verenigde Staten een rechtszaak tegen Andrew, maar waar is de prins zelf? En kan hij ooit nog terugkeren naar zijn 'oude' leven?

"Hij kan echt niet meer terug naar zijn publieke leven"

Virginia Giuffre, zo heet de nu 38-jarige vrouw die prins Andrew beschuldigt van seksueel misbruik. De prins zou haar meerdere malen hebben misbruikt toen ze nog geen 18 jaar was. De eerste keer was in 2001 in Londen, volgens Virginia. Dat vertelde ze in een spraakmakend interview met de BBC. Even later sprak Andrew ook met de Britse zender, maar hij ontkende de aantijgingen tijdens dat gesprek stellig. 

Toch lijkt het bewijs tegen hem te spreken, met name vanwege een foto met daarop prins Andrew en Virginia, genomen in 2001 in het huis van de vrouw van Jeffrey Epstein.

De beruchte foto met prins Andrew en Virginia Roberts, genomen in 2001 in het huis van de vrouw van Epstein. De beruchte foto met prins Andrew en Virginia Roberts, genomen in 2001 in het huis van de vrouw van Epstein.
Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Prins Andrew de enige? Deze royal-schandalen waren er óók nog

Sindsdien verschijnt Andrew amper nog in het openbaar. Hij kon in september zelfs niet op kraamvisite bij zijn dochter Beatrice, nadat zij was bevallen van een dochter. Royaltyverslaggever Annemarie de Kunder: "Andrew zien we af en toe verschijnen in de auto of als hij paardrijdt, maar niet meer dan dat. Hij heeft zich echt helemaal teruggetrokken uit het openbare leven. Hij wacht nu ook de rechtszaak af."

In de Verenigde Staten loopt namelijk een civiele zaak tegen Andrew, waarin het draait om een schadevergoeding die Virginia van de prins eist. Dat deed Virginia in augustus van dit jaar op grond van de Child Victims Act van de staat, die overlevenden van seksueel misbruik in hun kinderjaren toestaat een zaak aan te spannen die anders verjaard zou zijn. Virginia stelt dat de drie vermeende gevallen van misbruik haar 'aanzienlijke emotionele en psychologische problemen en schade' blijven bezorgen.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Geïsoleerde prins Andrew kan niet langer op steun familie rekenen

Prins Andrew wordt in zijn thuisland niet geconfronteerd met juridische stappen. De Britse politie heeft een document beoordeeld dat in augustus 2021 is vrijgegeven als onderdeel van de civiele procedure in de VS. Ze beoordeelden ook de informatie die in juni 2021 door de media aan hen werd doorgegeven. In beide gevallen concludeerden ze dat het onderzoek voltooid was en dat er geen verdere actie zou worden ondernomen. De Britse royaltywatcher Emily Nash zegt daarover: "Ik denk dat dat komt omdat er technisch gezien geen bewijs is dat hij de wet in dit land heeft overtreden. De meerderjarigheidsgrens is hier 16 jaar."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Londense politie stopt onderzoek naar prins Andrew

Het lijkt erop dat Queen Elizabeth haar zoon blijft steunen, nadat ze hem naar verluidt meerdere keren op het matje heeft geroepen. Ze heeft er namelijk voor gezorgd dat hij zijn militaire eretitel kan behouden, ondanks dat hij in november 2019 afstand deed van zijn koninklijke functie. De hertog van York is momenteel de kolonel van het Grenadier Guards-regiment van het Britse leger, een rol die hij overnam van prins Philip toen hij in 2017 op 96-jarige leeftijd met pensioen ging.

Zijn jongere neef William zou de gevallen Andrew minder steunen. Bronnen vertelden aan The Sunday Times dat William 'geen grote fan is van zijn oom'. Hij zou hem zelfs zien als een bedreiging voor het hele instituut, omdat hij 'ondankbaar' overkomt. Naar het schijnt zijn er crisisgesprekken tussen koningin Elizabeth, troonopvolger prins Charles en William, de tweede in lijn.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Prins Andrew op het matje bij de Queen na misbruikaanklacht

Volgens Annemarie de Kunder kan Andrew nooit meer terugkeren naar zijn 'oude' leven. "Of hij nou wel of niet schuldig wordt bevonden aan de feiten; hij is al veroordeeld door iedereen. Door de media en door het publiek. Hij kan echt niet meer terug naar zijn publieke leven. Dus hij zal zich de komende jaren koest houden. Misschien dat het slijt, maar mensen vergeten dit soort dingen niet gauw. Zijn interview bij de BBC heeft hem geen goed gedaan, toen was men ervan overtuigd dat hij aan het liegen was. Dat is iets wat mensen bijblijft en ze zullen niet op andere gedachten gebracht worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore