Royalty

Rondleiding door Paleis Noordeinde: dit viel ons op

06 augustus 2021 17:59 Aangepast: 12 augustus 2021 14:18
Beeld © ANP

Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning in hartje Den Haag, opent elke zomer haar deuren voor het grote publiek, maar helaas gooit corona roet in het eten. De deuren blijven deze zomer gesloten. RTL Boulevard is daarom uitgenodigd voor een speciale rondleiding voor én achter de schermen.

Hofmaarschalk Sjoert Klein Schiphorst geeft ons een rondleiding door Paleis Noordeinde. Een mooie titel, maar wat houdt die precies in? "Mijn functie als hofmaarschalk bestaat eigenlijk uit drie delen. Ik zorg ervoor - met een grote staf - dat de drie paleizen van de koning gerund worden. Dat zou je het beste kunnen vergelijken met een hotelfunctie. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor alle evenementen waar de koning gastheer van is. Dat zijn er normaal gesproken zo'n 150 per jaar. Ik adviseer op dit terrein de koning en koningin."

Normaal gesproken treedt hij niet vaak op de voorgrond, maar voor een rondleiding door het werkpaleis van de koning maakt hij graag een uitzondering.

We beginnen in de voorhal van het paleis, hier bevinden zich een aantal ontvangstvertrekken. Uiteraard vol pracht en praal - denk aan marmer en goud - zoals je van een paleis mag verwachten, maar ook met moderne kunst. Dit komt vooral door prinses Beatrix, zij is volgens de hofmaarschalk een fervent liefhebber van moderne kunst.

In 1987 liet ze het kunstwerk Tekenende hand die hand tekent van Marte Röling plaatsen. Naast decoratief, is het ook praktisch. De deuren scheiden de voorzijde en de achterzijde van elkaar.

Wat in deze ruimte ook opvalt is de malachieten wandtafel. In het hele paleis is meer malachiet te vinden. Dit groene gesteente is vooral ingebracht door koningin Anna Paulowna, de echtgenoot van koning Willem II. Zij zou enorme heimwee naar haar thuisland Rusland hebben gehad en liet daarom het paleis doceren met dit door haar zo geliefde materiaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het koningspaar reageert op gouden medailleregen Nederland

Staatshoofden of uitblinkers: het zijn slechts een aantal voorbeelden van mensen die kunnen worden uitgenodigd op Paleis Noordeinde. Volgende week staat weer zo'n bezoek gepland, dan staat de koffie (of champagne) klaar voor de olympische medaillewinnaars. De sporters worden dan ontvangen in de grote balzaal.

Vroeger werd er echt gedanst in de balzaal, dat kun je onder meer zien aan de parketvloer. Boven in de zaal - onder de boog - zat dan het orkest te spelen. De bolling in het plafond zorgt voor een goede akoestiek.

Naast de grote balzaal is er ook een kleine balzaal. Mét houten vloer zodat er natuurlijk ook hier gedanst kon worden.

"Elke generatie wil iets toevoegen aan een paleis", vertelt Klein Schiphorst over de opvallende glazen tafel in de ruimte. "Dit zijn toevoegingen van de huidige tijd. Ook de huidige koningin laat haar sporen na in het paleis."

De ruimte is nu ingericht voor een zittende ontvangst. "Hier worden kleinere ontvangsten gedaan, bijvoorbeeld als ambassadeurs afscheid nemen. Dan vindt er een soort afscheidsgesprek plaats."

En wie dansen zegt, zegt natuurlijk muziek. De achterwand van de ruimte heeft een bijzonder gebbetje, hier bevindt zich namelijk de orkestbak. "De hele wand kan eruit gereden worden en dan ontstaat er een balustrade waar het orkest zat. Vandaar dat men hier kon dansen."

Op de video hieronder zie je dit in gebruik.

De echte koningshuisfan herkent deze ruimte natuurlijk meteen. Het is de plek waar de foto's van de prinsessen in 2020 werden gemaakt.

En er zijn meer kamers die we herkennen van belangrijke momenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de balkonkamer - een kamer waar de koning zijn gasten ontvangt, al dan niet voordat zij plaatsnemen in de grote balzaal. In deze blauwgekleurde ruimte werd het inhuldigingsinterview opgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sylvie Meis blikt terug op bijzonder telefoongesprek met Máxima: 'Ze was zó lief'

In het 'oude normaal' zou het Paleis in deze periode haar deuren open hebben voor het publiek, maar dat is dus vanwege corona niet mogelijk. Achter de schermen, in de linnenkamer, worden we nog eens herinnerd aan corona. Hier liggen tientallen, misschien wel honderden, koninklijke mondkapjes.

De linnenkamer kun je zien als de stomerij van het paleis, mét handig opbergsysteem. "In totaal hebben we zo'n 6000 artikelen in het systeem hierachter hangen en daarmee kunnen we 600 man tegelijkertijd aankleden", legt Klein Schiphorst uit. "Hier hangt oud en nieuw door elkaar."

Ten slotte nemen we ook nog een kijkje in de kelder - hier bevindt zich de bloemenkamer. De kamer is gevuld met honderden vazen, potten en manden, allemaal om de mooiste bloemstukken in te maken. "We hebben heel veel ontvangsten. Maar we doen ook aan hergebruik. Als het even kan gebruiken we de dag erna hetzelfde boeket. Het zijn maar twee dames en die hebben daar hun handen vol aan."

In de bloemenkamer staat daarnaast nog iets opvallends: een badkuip. Die zou zijn gebruikt in de tijd dat koningin Wilhelmina nog in het paleis woonde. "Dit is een van de baden die uit die kamers kwamen. Het is niet exact te achterhalen wie erin gelegen heeft en wie hem gebruikt heeft. Hij wordt nu heel oneerbiedig gebruikt om de oases te laten vullen met water."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn we te weten gekomen over de prinsessen tijdens de fotosessie

Hier bekijk je video van de tour door het paleis:

En in deze video gaan we achter de schermen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore