Royalty

Dit zijn we te weten gekomen over de prinsessen tijdens de fotosessie

16 juli 2021 16:31 Aangepast: 16 juli 2021 16:32
Beeld © ANP

De zomerfotosessie van koning Willem-Alexander (54), koningin Máxima (50) en de prinsessen Amalia (17), Alexia (16) en Ariane (14) is dit jaar anders dan andere jaren. De koning geeft aan dat hij er met gemengde gevoelens staat, vanwege het overlijden van Peter R. de Vries en de ramp die zich nu voltrekt in Limburg. De koning en koningin spreken erover tijdens het persmoment, maar krijgen ook wat meer luchtige vragen over hun vakantie en hun gezin. Dit zijn we allemaal te weten gekomen over de prinsessen.

"Als je kinderen krijgt, zijn ze niet van jou maar je hebt de verantwoordelijkheid om ze klaar te stomen voor het verdere leven"

De levens van de leden van het koninklijk huis liggen onder een enorm vergrootglas. Zij kunnen het volk bijstaan in moeilijke tijden, maar als ze een misstap maken - bijvoorbeeld een reis naar Griekenland - is het land te klein. De koning is het ondertussen wel gewend en heeft in de loop der jaren geleerd hoe hij hiermee om moet gaan. Geldt dat ook voor zijn dochters? Máxima vertelt: "Dat is heel mooi van Nederland en daar zijn we ook heel dankbaar voor. Dat die privacy van onze dochters echt in acht wordt genomen. Ze kunnen prima op de fiets naar school gaan, hockey, uitgaan af en toe. Ze kunnen best een normaal leven leiden en dat vinden we zo belangrijk."

Diploma-uitreiking

Prinses Amalia is een aantal weken geleden geslaagd voor haar VWO-eindexamen. Gisteren vond de diploma-uitreiking plaats. Een bijzonder en emotioneel moment, zo vertelt de koning. "Ondanks corona hadden ze er heel veel energie ingestoken om er toch iets moois van te maken. (...) Ze is zo ontzettend goed en lief toegesproken. Het was gewoon heel emotioneel." Kleine meisjes worden groot en dat geldt ook voor onze Prinses van Oranje. "Het is als gisteren dat ze aan onze hand de Bloemcampschool binnenkwam en nu loopt ze met een diploma aan diezelfde hand een andere school weer uit."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Máxima dankbaar voor tijd met prinsessen

Amalia slaagde cum laude voor haar eindexamen. Iets dat Máxima wel zag aankomen. "Haar cijfers waren best oké", lacht ze. "Heel trots op haar. Ze heeft heel hard gewerkt." De koningin neemt haar petje - of hoedje - af voor alle studenten die in coronatijd toch de motivatie, kracht en energie hebben gevonden om examens te doen. "Niet alleen onze dochter, maar alle kinderen in Nederland. Echt bravo!"

Stages

Ook het tussenjaar van de prinses komt aan bod. Weet Amalia al wat ze volgend jaar wil gaan doen? "Ook daar speelt corona nog een grote rol", legt de koning uit. Het is volgens hem lastig om afspraken te maken over een mogelijke stage omdat het voor veel bedrijven nog niet duidelijk is hoe het precies zit met thuiswerken. "Het heeft weinig zin om achter een scherm stage te gaan lopen. Dus we zijn nog aan het puzzelen en kijken."

De plannen zijn dus nog niet concreet. Wel is duidelijk dat er wordt gekeken naar bedrijven in binnen- en buitenland.

18e verjaardag

Eind dit jaar wordt de prinses 18 en verandert er een hoop voor haar. Koning Willem-Alexander: "Met haar achttiende verjaardag is zij niet alleen gewoon meerderjarig, maar ook constitutioneel meerderjarig. Vanaf dat moment mag zij ook opvolgen en daar moet zij zich ook op voor gaan bereiden." Volgens de koning zal Amalia vanaf haar achttiende verjaardag meer zichtbaar zijn en meer taken uitvoeren.

"Tijdens haar studie is dat incidenteel", aldus Willem-Alexander. Hij moest zelf zijn eigen moeder wel eens vertegenwoordigen in het buitenland. "Ik kan me voorstellen dat het ook op die manier gaat."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Openhartige prinses Alexia: 'Hier komt thuis heel veel ruzie van'

Leeg nest

Niet alleen Amalia verlaat binnenkort het nest, ook Alexia vertrekt binnenkort naar het buitenland. Zij gaat vanaf volgend jaar naar Atlantic College in Wales. "We hebben al het vertrouwen dat zij het goed zullen doen", zegt Máxima over haar dochters. "Ze hebben nog steeds een vader en moeder thuis. Als er een probleem is, zijn we altijd beschikbaar."

De koning geeft zijn dochters vooral mee dat ze moeten genieten en vrienden moeten maken. "Want de vrienden die je nu maakt, maak je voor het leven. En sta open voor andere mensen." Vooral Alexia krijgt hiervoor de kans nu zij naar een internationale school gaat met leerlingen met verschillende culturele achtergronden. "Die gaat al die verschillende culturen meemaken, dag en nacht. Dat heb ik zelf ook ervaren. Als je 16 bent ken je jezelf genoeg, maar sta je nog als een spons open om invloeden van buitenaf tot je te nemen. De kansen die ze nu hebben, zijn fantastisch."

Op de vraag of het koningspaar het lastig vindt dat twee van hun dochters het nest verlaten, reageert de koning: "Als je kinderen krijgt, zijn ze niet van jou maar je hebt de verantwoordelijkheid om ze klaar te stomen voor het verdere leven. Daar zijn we mee bezig geweest en ik denk op een manier dat ze echt terug willen komen."

Prinses Leonor

Prinses Alexia is niet de enige royal die volgend jaar naar Atlantic College gaat. Ook de Spaanse prinses Leonor is een van de leerlingen. "Dat hoorden we pas toen Alexia al aangenomen was. Dat was een totale verrassing voor ons. Maar ik weet zeker dat ze het goed samen zullen vinden en ik vind het fantastisch dat de kroonprinses van Spanje helemaal op eigen kracht het selectieproces doorgekomen is en uitgekozen is. Op het laatste moment wisten ze pas wie het was, toen ze bij een interview moest verschijnen." Alexia en Leonor kennen elkaar wel, maar niet heel goed. 

Alexia heeft de school overigens nog niet bezocht, dit komt vanwege de coronamaatregelen. "Ik vind het wel jammer dat ik door corona niet met haar naar die school ben gegaan. Ze heeft het zelf ook nog helemaal niet gezien. Ze kent het alleen van verhalen en foto's", legt de koning uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinses Amalia ziet tijdens studietijd af van uitkering van ruim 1,6 miljoen

Social media

Tijdens het vragenrondje werd ook nog even gevraagd naar gravin Eloise, het nichtje van de koning. Zij heeft een openbaar Instagram-account en de vraag is natuurlijk of een van de prinsessen dat ook zou willen. "Ze hebben heel veel vrijheden en kiezen er zelf voor om dat niet te doen", legt Máxima uit. De koning voegt eraan toe: "Ze gebruiken social media heel veel en hebben moeten leren hoe daar mee om te gaan." Hij is trots op de manier waarop ze met social media omgaan.

Volgens Máxima zou er in de toekomst verandering in kunnen komen, bijvoorbeeld als zij aandacht willen vragen voor een bepaald onderwerp. "Als ze iets willen redden of iets willen veranderen in de wereld, zullen zij er zeker gebruik van maken."

Op de vraag of het konginspaar Eloise ook volgt, reageert de koningin resoluut: "Nee, ik volg haar niet."

En nu op naar Griekenland, waar het gezin vakantie viert in hun vakantievilla mét speedboot. Want volgens onze koning ervaart hij echte vrijheid als ze met zijn vijven, zonder personeel en beveiliging, op het water dobberen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore