Royalty

Voormalig BBC-baas maakt excuses na omstreden interview Diana

15 juni 2021 14:45 Aangepast: 15 juni 2021 15:27
Tony Hall en Prins William Beeld © Getty Images

Voormalig BBC-baas Tony Hall vindt het 'spijtig' dat prins William (38) geraakt is door de uitkomst van het onderzoek naar het omstreden interview dat de BBC in 1995 met zijn moeder prinses Diana had. Dat zegt Hall in een gesprek met 'ITV'.

Hall was de baas van de BBC van 2013 tot 2020, maar leidde in 1996 een intern onderzoek naar het veelbesproken gesprek dat Diana had met verslaggever Martin Bashir. Eerder dit jaar bleek uit onafhankelijk onderzoek dat het interview werd geregeld door valse informatie te verstrekken. De BBC ging daarop diep door het stof.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Fort Escort van prinses Diana wordt geveild en dít is 'ie waard

"Ik heb enorm veel respect voor de prins. Ik heb in het verleden verschillende keren met hem gewerkt en het spijt me vreselijk dat dit hem pijn heeft gedaan. Dat wilde ik graag duidelijk maken", aldus Hall, die de prins nog niet heeft gesproken. De voormalig televisiebaas zegt dat "we destijds gedaan hebben waarvan we op dat moment dachten dat het goed was". Nu constateert hij dat Bashir eigenlijk had moeten worden ontslagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Omstreden BBC-interview Diana te zien in The Crown'

Na de uitkomst van het nieuwe onderzoek haalde prins William hard uit naar de BBC. Volgens de hertog van Cambridge droeg de Britse publieke omroep "aanzienlijk" bij aan Diana's 'angst, paranoia en isolement'. "Het interview was een belangrijke bijdrage aan het verslechteren van de relatie van mijn ouders en heeft sindsdien talloze anderen gekwetst", zei hij. Volgens de prins was zijn in 1997 overleden moeder niet alleen slachtoffer geworden van "een malafide verslaggever", maar ook van 'falende" BBC-bazen' die de andere kant op keken in plaats van lastige vragen te stellen".

Ook Williams broer Harry reageerde op de bevindingen. Hij liet verschillende media weten het onderzoek te zien als een "eerste stap naar gerechtigheid en de waarheid".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

BBC-journalist heeft berouw, zegt Diana geen pijn te hebben gedaan

Onlangs kwamen er nieuwe beelden uit van het veelbesproken, omstreden interview met de prinses. Bekijk er hieronder meer over.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore