Ga naar de inhoud
Royalty

Harry en William woest op BBC vanwege bedrog van moeder Diana

Prins William en prins Harry Beeld © Getty Images

De Britse prinsen William (38) en Harry (36) hebben hard uitgehaald naar de BBC, nadat uit onderzoek bleek dat een journalist van de omroep hun moeder Lady Diana in 1995 met vervalste bankafschriften en leugens heeft overgehaald om haar welbekende vernietigende interview te geven.

"Het stemt me onbeschrijfelijk verdrietig"

William zegt over die actie: "Het heeft de relatie van mijn ouders veel slechter gemaakt en daarna vele mensen pijn gedaan." Volgens Harry kostte de 'cultuur van uitbuiting en onethische praktijken' zijn moeder uiteindelijk het leven. In een videoboodschap van Kensington Palace zegt William dat het bedrog van de BBC heeft bijgedragen aan de gevoelens van angst en paranoia die zijn moeder Diana, die in 1997 overleed, had. "Het stemt me onbeschrijfelijk verdrietig." De oudste van de twee broers vindt dat Diana niet alleen slachtoffer is geworden van 'een malafide verslaggever', maar ook van 'falende' BBC-bazen die de andere kant op keken.

Harry liet aan verschillende media weten dat hij dit onderzoek ziet als een 'eerste stap naar gerechtigheid en de waarheid'. Daarbij haalde de jongste prins ook aan dat de invloed die de mediapraktijken hebben vandaag de dag nog steeds aan de orde zijn, waarmee hij duidelijk verwijst naar zijn vrouw Meghan, die ook bijna gebukt ging onder alle berichten die over haar de wereld in werden geslingerd door Britse tabloids. "Toen, en nu, is het groter dan één medium, één omroep of één publicatie."

Prins
lees ook:
Prins Harry gebruikte alcohol en drugs als troost voor dood Diana

De BBC meldde gisteren dat uit onderzoek is gebleken dat de journalist in kwestie, Martin Bashir, vanuit het programma Panorama contact zocht met Lady Di. Dat deed hij via haar broer. Met gefabriceerde bankafschriften wekte hij de indruk dat lakeien werden betaald door de geheime dienst om informatie over zijn zus te verzamelen.

Diana's broer heeft later aangegeven zonder de valse documenten nooit toegang te hebben verleend tot zijn zus. Bashir hield Diana vervolgens voor dat ze werd gevolgd, waarbij mensen uit haar directe kring in het complot zaten. Vanwege de druk die dit met zich meebracht, besloot Diana mee te werken aan het interview. Dat leidde uiteindelijk tot een gesprek waardoor haar positie in The Royal Family onhoudbaar werd, doordat ze sprak over de buitenechtelijke escapades van zichzelf, maar ook van haar toenmalige man: prins Charles.

William
lees ook:
William en Kate lanceren YouTube-kanaal: 'Wees voorzichtig met wat je zegt!'

Een poosje terug sprak Harry in een podcast over de opvoeding van zijn vader, Charles, die volgens de jongste prins soms nogal 'hard' was. In de video hieronder zie je daar meer over.

'Prins Harry haalt in podcast uit naar opvoeding door Charles'

05:53