Ga naar de inhoud
Royalty

'Brits koningshuis probeert testament prins Philip geheim te houden'

Prins Philip Beeld © Getty Images

Het vermogen van omgerekend 34 miljoen euro dat de onlangs overleden prins Philip nalaat is het onderwerp van gesprek in het Verenigd Koninkrijk. Lord Berkeley (81), lid van het Hogerhuis, heeft de regering gevraagd om het testament van de prins te publiceren, terwijl het Britse koningshuis hoopt dat de inhoud hiervan privé blijft. Dat meldt 'The Sun'.

"De reden dat je testamentaire transparantie hebt, is om te beschermen tegen fraude"

Het is nog maar de vraag wat Philip precies nalaat en aan wie. Er heerst 'angst' dat details over het persoonlijke fortuin van de hertog van Edinburgh geheim blijven. Royaltydeskundigen maken zich zorgen dat het paleis en rechters die beslissingen nemen over zijn testament besluiten om de informatie voor zichzelf te houden. En dat terwijl het in Engeland normaal is dat deze gegevens openbaar worden gemaakt.

"De reden dat je testamentaire transparantie hebt, is om te beschermen tegen fraude. Het is een universeel principe, aangezien er in landgoederen kan worden gefraudeerd", aldus financieel expert David McClure.

Geen
Lees ook:
Geen staatsbegrafenis: zo ziet het kleinschalige afscheid van prins Philip eruit

Volgens de Britse minister van Justitie kunnen familieleden van een overledene een aanvraag indienen om het testament niet openbaar te maken als dat 'ongewenst of ongepast' is. De grote vraag is wáárom de Britse royals daarvoor zouden willen kiezen. Zijn ze bang voor consternatie? Het Britse koningshuis wil niet op de berichtgeving reageren.

Het nieuws over de schokkende onthullingen uit het testament van prins Bernhard, dat 16 jaar na zijn overlijden geopenbaard werd, bereikte Engeland vast ook in februari. Weekblad Privé kreeg de papieren van de Schavuit van Oranje onlangs in handen. Zo kwam zijn minnares er in het testament beter van af dan zijn eigen vrouw... Meer details zie je in de video hieronder. 

Schokkende onthullingen in testament van prins Bernhard: 'Klinkt heel mysterieus'

06:00
Klein
Lees ook:
Klein gezelschap bewijst laatste eer aan Britse prins Philip