Royalty

Máxima ziet Amalia niet als toekomstige koningin: 'Mijn kleine baby'

18 mei 2021 12:18 Aangepast: 18 mei 2021 12:23
Beeld © ANP

Met twee dochters die binnenkort uit huis gaan, krijgt Máxima (50) ongetwijfeld last van het lege nest-syndroom. In gesprek met Matthijs van Nieuwkerk (60) voor NOS-special 'Máxima 50 jaar' vertelt de koningin over haar liefde voor de 3 A'tjes.

"Ze beseft haar toekomst, maar gaat daar goed mee om"

Matthijs is erg nieuwsgierig naar Amalia, Alexia en Ariane. Wat de meeste Nederlanders weten over de oogappels van Máxima komt voort uit wat ze van hen op televisie zien. Dit interview is dus de uitgelezen kans om de koningin eens naar het moederschap te vragen, moet Matthijs hebben gedacht.

Máxima ziet de spotlights die op haar dochters gericht zijn niet als iets slechts. "Dat brengt veel uitdagingen, maar ook mooie dingen. Ze hebben de kans om iets te betekenen voor anderen." De koningin vindt het belangrijk dat ze haar dochters de ruimte geeft om fouten te maken. "Daar leren ze van. En op die manier worden het sterke dames."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Willem-Alexander betekent alles voor Máxima: 'Hij is mijn anker'

Over Amalia zegt ze: "Ik zie Amalia niet als de toekomstige koningin. Ik zie haar als mijn kleine baby." Als oudste van drie kinderen is ze heel verantwoordelijk. "Ze beseft haar toekomst, maar gaat daar goed mee om."

Hoe de toekomst van Alexia en Amalia eruitziet, is ook voor Máxima nog een groot vraagteken. Net als Amalia vertrekt Alexia na het schooljaar uit Paleis Huis ten Bosch. Ze gaat twee jaar studeren in Wales. "Ze is een geweldige dochter", vertelt Máxima. "Ze is een schat. Ze heeft van mij de nieuwsgierigheid. Ze wil nieuwe dingen ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten. Daarna wil ze terug naar Nederland, want ze wil hier studeren."

Over Ariane zegt Máxima dat ze het 'ongelofelijk goed doet op school'. "Ze is lief, vrouwelijk en tegelijkertijd heel krachtig. Ze heeft veel talenten." De moeder van drie vindt het belangrijk dat haar dochters zich ontwikkelen tot ambitieuze en sterke vrouwen. "Ik gun het mijn dochters om iets te kunnen veranderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit vertelde Máxima in het tv-interview voor haar 50ste verjaardag

Staatsbezoeken, vakanties, tripjes voor de Verenigde Naties... Koningin Máxima stapt regelmatig in het vliegtuig. In de video hieronder krijg je een beter kijkje achter de schermen van haar jetsetleven. 

Het hele interview met Máxima kijk je hier terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore