Royalty

Willem-Alexander betekent alles voor Máxima: 'Hij is mijn anker'

18 mei 2021 09:54 Aangepast: 18 mei 2021 10:52
Beeld © ANP

Ruim drie miljoen televisiekijkers vierden maandag de vijftigste verjaardag van koningin Máxima door naar haar persoonlijke en soms ontwapenende interview met Matthijs van Nieuwkerk (60) te kijken. Als de presentator aan de koningin vraagt wat haar man Willem-Alexander (54) voor haar betekent, horen we Máxima zoals we haar niet eerder gehoord hebben.

"Hij houdt mij scherp en prikkelt mij om mijn werk te doen"

Tijdens het 75 minuten durende interview schuwt Máxima geen onderwerp. Van haar leven vóór Willem-Alexander en haar werk tot haar overleden zus Inés en de drie A'tjes: ze beantwoordt alle vragen. Ook als Matthijs wil afsluiten met een vraag over haar man.

"Wat betekent hij voor u?" vraagt Matthijs, waarna Máxima begint te stralen. "Los van de vader van mijn kinderen, is hij mijn anker. Hij houdt mij scherp en prikkelt mij om mijn werk te doen, maar tegelijkertijd houdt hij me vast. Die combinatie vind ik fantastisch."

Ze benadrukt hoe fijn ze het samen hebben. Ook voor hun dochters betekent Willem-Alexander veel. "Hij is een geweldige vader voor de kinderen en een enorme steun", sluit Máxima af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit vertelde Máxima in het tv-interview voor haar 50ste verjaardag

Het was overigens geen liefde op het eerste gezicht tussen de twee. In 1999 ontmoetten ze elkaar voor het eerst tijdens een feest in Sevilla. "Ik was foto's aan het maken, ook van mijn man. En hij keek me heel slecht aan. Hij dacht ook: 'Wie is ze? Is ze paparazzi?' Ik had geen begrip daarvoor. Ik maakte gewoon foto's, omdat ik foto's wilde maken." 

Uiteindelijk raakten de twee aan de praat en zette Willem-Alexander alles op alles om Máxima voor zich te winnen. "Toen ben ik begonnen met Nederlandse les, in New York. Want ik vond dat als ik dit ging doen, dat ik meer van Nederland moest weten."

Met een zwarte pruik op reisde ze vervolgens, vaak alleen, door Nederland. "Ik had een enorme noodzaak om te weten waar ik aan zou beginnen. Ik wilde Nederlanders begrijpen, maar ook dat Nederlanders mij begrijpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marc, Justine en Annemarie over hun favoriete moment met Máxima

Benieuwd naar het hele verhaal achter het liefdessprookje van ons koningspaar? Bekijk dan de video hieronder.

Het interview met Máxima bekijk je hier terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore