Máxima, in de gloria!

Marc, Justine en Annemarie over hun favoriete moment met Máxima

17 mei 2021 16:45 Aangepast: 17 mei 2021 17:22
Beeld © Foto via Annemarie de Kunder

Hoera, koningin Máxima is 50! Om de royal al een beetje in het zonnetje te zetten, vroegen we onze royaltydeskundigen Marc van der Linden (51), Justine Marcella (50) en royaltyverslaggever Annemarie de Kunder (30) naar een bijzonder of mooi moment dat zij beleefden met onze koningin.

"Toen schoot ze ontzettend in de lach, maar op een manier waarop ik haar echt nog nooit had zien lachen"

Royaltydeskundige Marc van der Linden is al vaak met Máxima op reis geweest, dit waren vooral reizen naar Azië en Afrika. Wanneer we hem vragen naar zijn favoriete moment met onze koningin, moet hij denken aan de reis naar Pakistan. Máxima bracht in november 2019 een bezoek aan Pakistan in haar rol als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties met als doel de toegankelijkheid van financiële diensten te verbeteren.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Alles over het jetsetleven van koningin Máxima

Tijdens de reis was er ook een moment voor Marc om vragen te stellen aan de koningin, kort nadat een collega dat had gedaan. Toch had Marc wel een klein verzoekje aan Máxima: of de antwoorden misschien iets korter geformuleerd konden worden. "Ze heeft de neiging om heel lange quotes te geven. Dat is voor RTL Boulevard niet altijd even handig en bovendien komt het sterker over als het maar een paar zinnen zijn." Marc had al gezien dat Máxima nogal lang van stof was tegen zijn collega. "Ik had gezegd: wat mij betreft mag het ook wel wat korter dan u net deed. Toen schoot ze ontzettend in de lach, maar op een manier waarop ik haar echt nog nooit had zien lachen. Ze heeft zelfspot en ik weet dat ze af en toe ook zelf vindt dat ze te lange antwoorden geeft." En dat is een van de dingen die de royaltydeskundige zo waardeert aan Máxima. "Wat ik erg leuk aan Máxima vind, is dat ze goed tegen kritiek kan en dat ze ook kan lachen als je haar op een charmante manier op iets wijst."

Tijdens die reis in Pakistan gebeurde er nog iets bijzonders: Máxima was onderweg in de auto en wilde graag ergens stoppen voor een kopje koffie. "Halverwege de route bleek een punt te zijn waar we koffie konden drinken. Dat was helemaal leeg geveegd: alle mensen die daar waren moesten weg en alles moest dicht." Marc beschrijft wat er vervolgens gebeurde: "Ze komt bij die speciale koffiebar, gaat naar binnen en ongeveer op hetzelfde moment valt de elektriciteit uit. Dus het café is donker en de apparaten werken niet meer." Een paar minuten later kwam iemand op het idee om naar de McDonald's te gaan, omdat zij een koffieketel hebben. "Toen zei ze: 'Ik heb zin in een kopje koffie, dus dan doen we dat maar.' Dus toen kreeg iedereen zo'n grote McDonald's-beker met koffie. Sta je in the middle of nowhere in Pakistan."

Justine

Royaltydeskundige Justine Marcella ontmoette Máxima al vrij vroeg. Toen de Nederlandse pers in 1999 weet kreeg van het bestaan van Máxima vloog ze naar New York om daar een glimp van de toen nog nieuwe vriendin van Willem-Alexander op te vangen. "We wilden haar natuurlijk in beeld hebben. Het was toen min twintig graden en er lag sneeuw in New York en daar was ik helemaal niet op gekleed."

Justine moest voor het kantoor van de Deutsche Bank posten tot Máxima naar buiten zou komen. "Paparazzi spelen is niet helemaal mijn stijl, dus ik heb mij toen keurig aangemeld bij de receptie van de Deutsche Bank." Justine meldde daarbij dat ze van de nationale televisie was en speciaal kwam om Máxima te filmen. "Dan is het aan haar of ze wel of niet naar buiten komt en via welke uitgang."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Vanwaar de verfbom op huwelijk Máxima en Willem-Alexander?

Erg lang hoefde ze niet te wachten. "Ik had het nog geen vijf minuten geleden gedaan of ze kwam al naar buiten, liep naar de overkant, haalde een broodje en liep weer naar binnen." Justine was natuurlijk blij dat ze Máxima op beeld had, maar ook dankbaar. "Ik heb niet uren in de sneeuw hoeven staan in min twintig, daar ben ik haar nog steeds heel erg dankbaar voor. Daar ben ik tot op de dag van vandaag heel blij mee."

Toch vertelt Justine ook dat er één moment is waar ze minder blij op terugkijkt. Na de aankondiging van de verloving van Willem-Alexander en Máxima mocht ze een vraag stellen. Ze ging voor: "Vindt u het niet moeilijk en een heel groot offer om de eigen ambitie en de eigen talenten op te geven voor de liefde van een prins?" Nu kijkt ze daar heel anders op terug: "Dat vind ik achteraf zo'n naïeve vraag. Juist in deze positie kan zij al haar talenten en al haar ambities kwijt. Ik moet daar nu nog steeds om lachen."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Zó ziet trouwauto Willem-Alexander en Máxima er vanbinnen uit

Annemarie

Annemarie de Kunder was op 19 juni 2018 aanwezig bij een beladen moment voor onze koningin. Máxima bracht op die dag haar eerste werkbezoek na het overlijden van haar zusje Inés. "Er werd ons van tevoren verteld dat er maar weinig camera's bij aanwezig zouden zijn en dat de koningin na afloop van het bezoek een korte verklaring zou geven over haar overleden zusje."

Annemarie merkte al gelijk dat de sfeer tijdens dit bezoek anders was. "Toen de koningin aankwam bij het centrum merkte ik al dat het een ander bezoek was dan alle andere bezoeken: geen grote lach, poseren voor de camera's of grote dosis energie die je kant op stroomt. Er stond nu meer dan ooit een gewoon mens voor je, die nét haar zusje verloren had."

Aan het einde van het bezoek zou de koningin de pers nog kort te woord staan. "Wat voor mij opmerkelijk en tegelijkertijd een mooi moment was, was dat Máxima nog even naast ons ging zitten om haar tekst door te nemen met haar persoonlijke adviseur. Met haar handen in het haar liep ze de tekst nog eens door en ik zag haar op haar kwetsbaarst. Normaal zou dit nooit zo naast de pers worden gedaan, maar ik denk dat ze aanvoelde dat we haar respecteerden en op dit moment met rust zouden laten."

Máxima was volgens Annemarie zichtbaar geëmotioneerd en gespannen. "De mooie en confronterende woorden die ze uitsprak over haar zusje gingen echt door merg en been en ik had graag even een arm om haar heen geslagen."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Máxima-imitatoren blikken terug op toen ze koningin nadeden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore