Royalty

Kate en William 10 jaar getrouwd: de hoogtepunten op een rij

29 april 2021 16:05 Aangepast: 29 april 2021 17:38
William en Kate Beeld © Getty Images

Veel kleine kinderen dromen ervan om later prinses te worden. Voor Kate Middleton (39) werd die fantasie tien jaar geleden werkelijkheid toen ze volmondig 'I do' zei tegen prins William (38). Op 29 april 2011 stapten de twee in het huwelijksbootje, en om dat te vieren blikt RTL Boulevard nog eens terug op die feestelijke dag vol hoogtepunten.

Hoe het begon

De afgelopen jaren is Kate Middleton uitgegroeid tot lieveling van het Britse volk. Haar koninklijke carrière begint in 2001, wanneer Kate studeert aan de universiteit van St. Andrews in Schotland. Daar ontmoet ze William, die naar verluidt zijn oog op haar zou hebben laten vallen tijdens een benefietmodeshow waar Kate - die destijds kunstgeschiedenis studeerde - in meeliep.

Pas tijdens hun tweede jaar op de universiteit slaat de vonk echt over en verbreekt Kate, die op dat moment nog in een andere relatie is verwikkeld, haar romance om met de prins verder te gaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Prins William uitgeroepen tot 's werelds meest sexy kale man'

In 2004 krijgt het publiek hoogte van hun relatie, en daar smult zowel het Britse volk als de paparazzi van. Ze breken in 2006 dan ook niet alleen elkaars hart, maar dat van heel Engeland, wanneer ze besluiten hun relatie te beëindigen. De reden van de breuk? William zou zo zijn twijfels hebben en Kate zou overweldigd zijn geraakt door alle aandacht van de media.

Al snel blijkt echter dat de twee elkaar niet zomaar kunnen vergeten. Wanneer ze enkele jaren terug bij elkaar zijn, gaat de prins in 2010 op zijn knieën. Tijdens een vakantie in Kenia vraagt hij, met een ring die van zijn moeder is geweest, of Kate met hem wil trouwen.

Verlovingsring Kate Middleton Verlovingsring Kate Middleton
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook voor Kate Middleton is thuis lesgeven niet altijd makkelijk

De jurk

Een jaar later, op 29 april 2011, is de grote dag eindelijk aangebroken. Prins William en zijn Catherine beloven elkaar, vijf maanden na de aankondiging van hun verloving, eeuwige trouw. Aan de hand van haar vader wordt Kate naar het altaar gebracht in een klassieke witte jurk van Sarah Burton, die op dat moment creatief directeur is van modehuis Alexander McQueen, en een tiara die ze kreeg van koningin Elizabeth. De japon oogt ingetogen tegenover die van Diana, die een sleep van bijna acht (!) meter had.

Volgens het koninklijk huis belichaamt de jurk van de hertogin 'het tijdloze Britse vakmanschap door getalenteerde en kundige handwerkslieden vanuit het hele land samen te laten werken'.

Trouwdag William en Kate Trouwdag William en Kate

William gaat op de grote dag gekleed in het rode uniform van de Irish Guards, een regiment van het Britse leger, als saluut aan de troepen in Afghanistan. Het blauwe ordelint dat hij opgespeld heeft is het Grootkruis in de Orde van de Kousenband. Tevens draagt hij de herdenkingsmedaille voor het Gouden Regeringsjubileum van zijn grootmoeder.

Tijdens de plechtigheid wordt ook stilgestaan bij de overleden prinses Diana, de moeder van William. Zo wordt als eerste het nummer 'Guide me, O thou great Redeemer' ten gehore gebracht. Dat was het laatste nummer dat werd gedraaid op de begrafenis van Diana in 1997.

Trouwdag William en Kate Trouwdag William en Kate
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

William en Catherine vieren tienjarig huwelijk met nieuwe foto's

De bilpartij van Pippa

Miljarden mensen van over de hele wereld zitten op 29 april voor de buis om een glimp van de hertog en hertogin van Cambridge op te vangen. Toch gaat het op social media opmerkelijk genoeg vooral over de billen van Kates zusje Pippa Middleton, die de sleep draagt. Je moet ergens op focussen, zullen we maar zeggen.

Trouwdag William en Kate Trouwdag William en Kate
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pippa Middleton 'in de wolken' door geboorte dochtertje

De gasten

Terwijl Twitter zich druk maakt over de billen van Pippa, vinden alle gasten hun plek in de kerk - die goed gevuld is met belangrijke mensen van over de hele wereld. Onder hen bevinden zich vele koninklijke gasten en politici, maar ook beroemdheden zoals de Britse premier David Cameron, zanger Elton John, acteur Rowan Atkinson en David en Victoria Beckham. 

Trouwdag William en Kate Trouwdag William en Kate

Ook 'onze' koning Willem-Alexander en Máxima zijn onderdeel van de kleine 2000 genodigden. Na de plechtigheid moeten ze echter snel weer terug naar Nederland om zich voor te bereiden op Koninginnedag, dat de dag erna plaatsvindt.

Koning William-Alexander en Máxima Koning William-Alexander en Máxima
Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Moet koning Willem-Alexander een nóg belangrijkere rol krijgen?

Balkonscène 

Rond de klok van 14.30 uur is daar dan de beroemde balkonscène bij Buckingham Palace en geeft William, omringd door familie, zijn kersverse echtgenote een liefdevolle kus. Op naar de volgende tien jaar!

Prins William en Kate Middleton Prins William en Kate Middleton
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Britse koningshuis werkt aan charme-offensief Kate Middleton'

Inmiddels zijn William en Kate niet meer met zijn tweetjes en is hun liefde de afgelopen jaren bezegeld met drie prachtige kinderen: George (7), Charlotte (5) en Louis (3). Ook broer Harry, die tijdens het huwelijk nog single was, heeft inmiddels de liefde gevonden. Al heeft dat wel tot een breuk geleid binnen de koninklijke familie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harry en Meghan roepen op tot goede verdeling vaccins

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore