Ga naar de inhoud
Royalty

Meghan houdt pleidooi voor privacy voor camera bij Oprah

Meghan Markle Beeld © Getty Images

Wie denkt alles van het Oprah-interview met Meghan Markle (39) te hebben gezien, heeft het mis. Oprah Winfrey (67) heeft nog wat beelden van het gesprek, dat in gemonteerde vorm op tv verscheen, achter de hand gehouden om het momentum zo lang mogelijk te rekken. In een nieuw fragment spreekt Meghan over haar recht op privacy.

"We hebben het niet over wat niemand anders zou verwachten"

In het interview doen Harry en Meghan uit de doeken waarom ze zijn teruggetreden als royals van het Britse koningshuis. Eén van de dingen waar het koppel het moeilijk mee heeft, is het gebrek aan privacy. In niet eerder vertoonde beelden vraagt Oprah of Meghan niet had moeten verwachten dat ze als vrouw van een prins een deel van haar privéleven moet inleveren.

"Ik denk dat iedereen een basisrecht heeft op privacy. We hebben het niet over wat niemand anders zou verwachten", verkondigt Meghan. "Als jij op je werk een foto van je kind op je bureau hebt en je collega zegt: 'Je kind is zo schattig, kan ik je telefoon krijgen om alle foto's van je kind te zien?' Dan zeg je: 'Nee, dit is de foto die ik met jou wil delen.'"

Alle
Lees ook:
Alle hoogtepunten uit het interview van Harry en Meghan met Oprah

Meghan gebruikt het voorbeeld van de foto op het bureau om aan te geven hoe ver fotografen gaan als ze inbreuk maken op haar privacy. "[Als je collega dan zegt]: 'Nee, je hebt mij die al laten zien, dus je moet mij álles laten zien. Weet je wat, ik huur gewoon iemand in die voor je huis zit of in de bosjes verstopt en foto's van je tuin maakt, omdat jij je recht op privacy bent verloren... omdat jij één foto met mij hebt gedeeld.'"

Dat Meghan een privacy-rechtszaak tegen The Mail on Sunday heeft gewonnen - de krant publiceerde een persoonlijke brief die ze had geschreven aan haar vader - staat los van haar wens om het basisrecht op privacy te behouden. Volgens haar is er een verkeerd beeld geschetst over een uitspraak die ze nooit heeft gedaan: dat ze complete privacy eist. 

"Ik heb het nooit over privacy gehad." In plaats daarvan zou ze hebben verzocht om het publiek alléén toegang te geven tot privézaken die ze daadwerkelijk met de rest van de wereld wil delen. Zoals de nieuwe foto van het koppel die deze week naar buiten is gebracht, bijvoorbeeld. 

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe foto verschenen van Harry en zwangere Meghan

"Er is niemand op Instagram die zou zeggen: 'Omdat ik deze ene foto met jou heb gedeeld, geeft je het recht om al mijn foto's te bekijken. Ga je gang en bekijk ze maar'", licht Meghan verder toe. "Niemand zou dat willen. Het draait dus om grenzen en respect."

Harry en Meghan hebben een behoorlijke bom onder het Britse koningshuis gelegd met dit spraakmakende interview. Royaltydeskundigen Marc van der Linden en Justine Marcella vinden Meghan 'een beetje naïef'. 

Marc en Justine over explosief interview: 'Meghan wel naïef'

07:42