Royalty

Koning Filip bijzonder openhartig over 'zeer moeilijke jeugd'

01 december 2020 12:16 Aangepast: 01 december 2020 12:19
Koning Filip Beeld © Getty Images

Voor Rode Neuzen Dag, een terugkerende actie in België om geld op te halen voor lokale schoolprojecten die jongeren mentaal en fysiek sterker maken, sprak koning Filip (60) met enkele jongeren over mentale gezondheid. Zowel die van hen als die van hemzelf kwam ter sprake. Als een van de jongeren vraagt hoe het met het staatshoofd gaat, antwoordt hij bijzonder openhartig.

"Als iemand van de familie problemen heeft, dan moet je dat gewoon zeggen"

Rode Neuzen Dag vindt op vrijdag 4 december plaats met als thema 'Kan muziek levens redden?'. In aanloop naar die dag ging het Belgische nieuwsprogramma Telefacts op zoek naar wetenschappelijk bewijs dat muziek écht helpt tegen mentale problemen. De makers kozen twee jongeren uit om dit onder professionele begeleiding te testen. 'Proefkonijnen' Jara (20) en Levi (22) kregen daarnaast ook de kans om met de koning te praten, een idee van de Belgische vorst zelf. Koning Filip blijkt al langer sympathie te hebben voor Rode Neuzen Dag en nam zodoende het initiatief om de jongeren een hart onder de riem te steken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinses Delphine vertelt over ontmoeting met broer koning Filip

Het werd een warm gesprek waarbij de jongeren ook enkele vragen konden stellen. Zo vroeg Levi hem of mentale gezondheid binnen zijn gezin bespreekbaar is en wat zijn eigen uitlaatklep is, waarop de koning antwoordde zijn ei kwijt te kunnen in het spelen van piano en luisteren van klassieke muziek. "Je moet thuis over alles kunnen spreken. Als iemand van de familie problemen heeft, dan moet je dat gewoon zeggen. Dat vind ik heel belangrijk. Ik vind het belangrijk om te geloven in je eigen kracht."

Jara, die zelf last heeft van depressieve gedachten en paniekaanvallen, vroeg de koning naar zijn eigen jeugd. Die was 'zeer moeilijk', gaf hij eerlijk toe. Zo hadden zijn ouders een moeizaam huwelijk met verschillende affaires. Zij zouden zich naar verluidt maar weinig hebben bekommerd om hun kinderen, die daardoor genoodzaakt waren tijd door te brengen bij gouvernantes of door familie en gastgezinnen werden opgevangen. "Toen was ik niet zo met muziek bezig, nu heeft muziek een grotere plaats in mijn leven. Je voelt je vrijer als je zelf kan spelen", gaat Filip verder. "Soms lijkt de toekomst een beetje somber, maar ik denk dat er heel veel te doen valt."

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diederik waarschuwt: 'Moeten nieuwe piek januari voorkomen'

"De koning was echt geïnteresseerd in ons verhaal", vertelde Jara na afloop op de website van Rode Neuzen Dag. "Hij weet ook hoe moeilijk jongeren het hebben nu met corona en zo. Ik heb hem durven vragen of hij het zelf ook soms moeilijk heeft. Hij verwees naar zijn eigen moeilijke jeugd en hij moedigde ons aan om vol te houden. Het gebeurt niet elke dag dat je een duwtje in de rug krijgt van de koning."

RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore