Royalty

Koning Willem-Alexander reageert op commotie vakantie

21 oktober 2020 12:37 Aangepast: 21 oktober 2020 13:52
Beeld © Koninklijk huis

Koning Willem-Alexander (53) heeft in een video op sociale media een reactie gegeven op de veelbesproken vakantie naar Griekenland van het koninklijk gezin. RTL Boulevard wist gisteren te melden dat de twee oudste dochters van het koningspaar enkele dagen later pas terugvlogen uit Griekenland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima (49) braken eerder al hun vakantie af.

"Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben"

"Met spijt in het hart richt ik mij tot u", begint koning Willem-Alexander. "Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben. Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving."

"Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan", vervolgt hij. "Vanaf het begin van de coronacrisis hebben wij ons best gedaan om – binnen de grenzen van het coronabeleid – ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt. Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. Wij hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon, en digitaal. Met u en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden." 

"We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar", sluit de koning het filmpje af. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste foto: prinsessen Amalia en Alexia weer terug in Nederland

De Nederlandse koning en koningin werden teruggefloten - door de ophef die ontstond - toen ze met het gezin naar Griekenland vertrokken voor een vakantie. Hun jongste dochter prinses Ariane pakte de eerstvolgende vlucht met haar ouders, maar haar oudere zussen bleven toch wat langer, zo bevestigde de RVD aan RTL Boulevard. De reden zou zijn dat er niet genoeg vliegtickets terug naar Nederland waren op het moment dat de koninklijke familie hun vakantie zou afbreken. 

NOS meldt dat Minister President Mark Rutte op de hoogte was van het feit dat de prinsesjes nog in Griekenland bleven. Hij beschouwt dit echter als een privékwestie "Er is bewust gekozen voor deze dag", vertelde Justine Marcella gisteravond in RTL Boulevard.

Gisteravond hebben de prinsessen zich pas weer bij hun ouders in Nederland gevoegd. De twee zaten met mondkapjes achter in een auto, zo is op onderstaande foto te zien. 

Hieronder zie je alles over deze rel rondom de vakantie van de Oranjes. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore