Royalty

Koning Willem-Alexander wilde zonnepanelen, maar mag niet

06 oktober 2020 14:01 Aangepast: 06 oktober 2020 15:40
Koning Willem-Alexander Beeld © RVD/Martijn Beekman

Als het aan koning Willem-Alexander ligt, wordt Paleis Noordeinde het toonvoorbeeld van duurzaamheid. Het Rijksvastgoedbedrijf een stokje gestoken voor zijn milieuvriendelijke plannen. Het staatshoofd wilde graag zonnepanelen op het dak knallen, maar dat plan is afgeschoten door zijn adviseurs.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om Paleis Noordeinde duurzamer te maken. Tot grote spijt van onze koning is daar uitgekomen dat zonnepanelen niet op zijn verlanglijstje kunnen deze kerst. Die blijken namelijk helemaal niet rendabel te zijn voor de koning. Waar het gewone volk binnen tien jaar de investering er al uit heeft, duurt dat met het werkonderkomen van het koningspaar ruim vijftig jaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Koning Willem-Alexander met nieuwe look afgedrukt op munt

Waarom de zonnepanelen niet rendabel zijn, is niet bekendgemaakt. Dat kan liggen aan het energieverbruik van de koninklijke familie, maar ook de moeilijkheid om op een monumentaal pand zonnepanelen te bevestigen. Het RVB onderzoekt nog of het wél mogelijk is om zonnepanelen op de Koninklijke Stallen en Paleis Huis ten Bosch te plaatsen, maar de resultaten daarvan zijn nog niet binnen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Willem-Alexander en Máxima reageren na verbreken coronaregels

Zonnepanelen zijn in ieder geval een investering die hem op minder kritiek zal komen te staan dan het nieuwe jacht dat hij eerder kocht. Het Nederlandse volk was niet te spreken over de kosten van die aankoop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore