Blijvertje

Koning Willem-Alexander met baard vereeuwigd op munt

03 september 2020 09:46 Aangepast: 03 september 2020 11:09
De gouden versie van de munt kost een flinke duit: 479 euro Beeld © Koninklijke Nederlandse Munt

Dat de baard van koning Willem-Alexander een blijvertje is, wordt vandaag nog maar eens bevestigd. Hij staat voor het eerst met zijn baard op een munt.

Deze maand een jaar geleden verscheen Willem-Alexander voor het eerst met gezichtsbeharing in het openbaar. Nu kan de Koninklijke Nederlandse Munt er ook niet meer om heen.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Woudagemaal in het Friese Lemmer, wordt deze munt in opdracht van het ministerie van Financiën geslagen. Het is het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baard van koning is blijvertje: 'Minder kaaskop, veel mannelijker'

Het gemaal werd in 1920 geopend door Koningin Wilhelmina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee (later het IJsselmeer) te pompen. 

Het Woudagemaal speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol binnen de Friese waterhuishouding. Bij extreem hoogwater wordt het nog steeds ingezet.

De baard van de koning is een blijvertje De baard van de koning is een blijvertje

De ceremoniële eerste slag van de herdenkingsmunt vindt plaats op 7 oktober. Er komen twee munten: het zilveren Vijfje (4600 stuks) en het gouden Tientje (1000 stuks). Die zijn daadwerkelijk vijf en tien euro waard. Maar wie ze momenteel wil bestellen, betaalt een flinke duit. Voor het Tientje betaal je 497 euro, het Vijfje kost 54,95. 

Kunstenaar

De gouden munt met gekartelde rand heeft een diameter van 22,5 mm. De zilveren munt (met God Zij Met Ons op de rand) is beduidend groter: 33 mm. 

Het nieuwe portret van de Koning is ontworpen door kunstenaar Berend Strik. Hij heeft twee keer eerder een ontwerp gemaakt voor een munt. In 1997 was hij verantwoordelijk voor de zilveren 10 gulden herdenkingsmunt ter ere van het 50ste jubileum van het Marshallplan. In 2006 ontwierp hij het Rembrandt Vijfje.

De voorzijde van de munt. De voorzijde van de munt.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning Willem-Alexander prijkt mét baard op nieuwe postzegel

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore