Royalty

Dit speelde er allemaal mee bij vertrek Harry en Meghan

02 augustus 2020 12:00
Beeld © ANP

Sinds Megxit is één ding duidelijk: Meghan Markle (38) mag dan volgens de wet zijn toegetreden tot het Britse koningshuis toen ze met prins Harry (35) trouwde, écht onderdeel van de familie is ze nooit geworden. Nu de publicatiedatum van de biografie 'Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of A Modern Family' steeds dichterbij komt, lekken de geheimen die eigenlijk achter gesloten paleisdeuren moesten blijven, uit.

"Meghan zou er alles aan hebben gedaan om in de smaak te vallen bij de Britse royals"

Voor dit boek klommen Omid Scobie en Carolyn Durand, gerenommeerde journalisten en voorstanders van de Sussexjes, in de pen om het verhaal achter Megxit op te schrijven. Uit de eerste voorpublicatie in The Times wordt duidelijk dat het koppel werd weggepest uit de Britse monarchie en stikjaloers was op William en Kate. Ook lees je hoe de ruzies in de familie, het wantrouwen en de 'slangen' op het paleis (lees: achterbakse medewerkers) ervoor zorgden dat het koppel zijn biezen pakte.

Hoewel Harry en Meghan met klem benadrukken dat ze absoluut niet hebben meegewerkt aan deze biografie, trekken royaltydeskundigen dat in twijfel. Vrienden en mensen aan het hof werkten overigens wél mee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Terugkeer naar Britse koningshuis lastig voor Harry en Meghan'

Meghan maakte het vertrek mogelijk voor Harry

Anne Saenen, correspondent Verenigd Koninkrijk bij RTL Nieuws: "Harry en Meghan voelden zich volgens de schrijvers niet serieus genomen door Buckingham Palace. Niemand binnen de paleismuren steunde hen." 

Dat de Duchess of Sussex moeite had om te aarden in Huis Windsor wordt dankzij dit boek duidelijker dan ooit. Veel mensen denken dat Meghan de reden is van de breuk met het koningshuis, maar volgens de schrijvers van het boek is dat niet helemaal terecht. Harry is juist degene die op een vertrek aanstuurde, zeggen zij.

"Meghan heeft de deur opengezet om het mogelijk te maken", vertelt RTL Boulevard-deskundige Justine Marcella. "Harry wilde altijd al in de anonimiteit leven." Anne: "Meghan zou er alles aan hebben gedaan om in de smaak te vallen bij de Britse royals. Ze zou in tranen aan een vriendin hebben verteld dat ze haar hele leven had opgegeven voor de koninklijke familie, dat ze er alles aan deed om erbij te horen, maar dat het maar niet wilde lukken." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Prins Charles wilde grotere rol voor Harry en Meghan'

Verstoorde relaties

Uit het boek blijkt hoe ernstig verstoord de relaties binnen de familie zijn. "Er staat ook dat William het een beetje zat was om telkens die sterke arm om zijn broertje te moeten leggen. We weten bijvoorbeeld dat Harry echt geworsteld heeft met geestelijke problemen. Hij heeft natuurlijk een traumatische jeugd gehad met het overlijden van zijn moeder en heeft daar openlijk over gesproken. Maar je zag aan het einde: het is wel koel geworden. Ze gunnen elkaar geen blik meer", zegt Justine. 

Er is nog een reden waardoor de relaties tussen de broers bekoeld is: William zou zich arrogant hebben opgesteld tegenover Meghan. "Neem genoeg tijd om dit meisje te leren kennen", zou hij destijds aan zijn jongere broer hebben geadviseerd. De woorden 'het meisje' zouden voor Harry de druppel zijn geweest: sindsdien heeft hij tabak van Williams snobistische houding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Meghan Markle nooit welkom geweest in de royal family'

De koude band tussen Kate en Meghan

Dat Kate en Meghan duidelijk niet met elkaar door één paleisdeur kunnen is een publiek geheim. Kate zou de Amerikaanse niet wegwijs hebben gemaakt binnen de koninklijke familie. En voor een shoptripje vertikte ze het naar het schijnt om Meghan met de auto op te pikken. Dat is niet hoe schoonzusjes met elkaar omgaan, vindt Meghan. 

Het is overduidelijk dat zij binnen de royal family niet alleen op een tweede plek staat achter Kate, maar dat dat ook voor altijd zo zou blijven. De bom barstte toen de twee hertoginnen ruzie kregen om kinderpanty's op het huwelijk van Harry en Meghan. Zowel de relatie tussen William en Harry als die tussen de twee hertoginnen staat dus op scherp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Meghan Markle voelde zich nummer twee, na Kate Middleton'

Nog steeds kritiek

Harry vraagt zich openlijk af waarom zijn vrouw en hij steeds negatief in het nieuws komen, en waarom mensen niet wat positiever kunnen zijn. Op steun van de Britse journalist en presentator Piers Morgan (55) hoeft hij niet te rekenen. In een opiniestuk in The Daily Mail gaat Piers los.

'Hoe meer ze klagen, terwijl de rest van de wereld worstelt met de echte hel van de ergste pandemie sinds honderd jaar, hoe meer ze zichzelf blootstellen als een paar verschrikkelijk bittere, verbluffend zelf-geobsedeerde, volkomen misleide, en jammerlijk toondove mensen.'

En daar blijft het niet bij: 'Na een weelderige bruiloft die overal ter wereld te zien was, woonden ze in een vorstelijk, door de belastingbetaler gefinancierd koninklijk huis, werden ze opgewacht door teams van bedienden, vlogen ze rond in privé-vliegtuigen en woonden ze blitse filmpremières bij waar ze werden toegejuicht door schreeuwende fans. Maar het was niet genoeg.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meghan en Harry slepen paparazzi voor de rechter

De vraag is nu of dit boek als propaganda dient voor Harry en Meghan - volgens Piers Morgan het doel - of dat het hen juist nog meer negatieve publiciteit oplevert. Justine heeft haar twijfels over hoeveel begrip de lezer voor Harry en Meghan zal opbrengen: "Toen ik dit las, ging mijn sympathie vooral uit naar The Queen, die tóch haar kleinzoon blijft steunen."

De langverwachte biografie Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of A Modern Family verschijnt op 11 augustus in de (online) boekhandel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore