Royalty

Máxima over lockdown: 'Heeft ons dichter bij elkaar gebracht'

18 juli 2020 12:10 Aangepast: 18 juli 2020 12:17
Beeld © ANP

De coronacrisis zette in maart heel Nederland op zijn kop. Bijna alles ging op slot en mensen moesten zoveel mogelijk thuisblijven. Het zorgde bij veel families voor spanningen. We zaten natuurlijk opeens de hele dag op elkaars lip. Ook voor het gezin van koning Willem-Alexander en koningin Máxima was het even schakelen. Nu blikken de royals erop terug tijdens het fotomoment op Paleis Huis ten Bosch: "We hebben drie teenagers, dat is niet altijd even makkelijk."

"Ik ben nog nooit zoveel thuis geweest en nog nooit zoveel samen geweest"

Volgens koningin Máxima heeft de lockdown ervoor gezorgd dat ze als gezin echt de tijd voor elkaar hadden. "Als we gingen ontbijten was het niet meteen rennen met de fiets naar school of naar een bezoek of naar een vergadering." Ook bij de Oranjes was het normaal gesproken 's ochtends flink stressen, maar de lockdown bracht daar verandering in. "We konden echt de tijd nemen om met elkaar te praten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nikkie Plessen kiest top 3 Máxima-outfits tijdens coronacrisis

Of je nu in een klein appartementje woont, of in paleis Huis ten Bosch: ieder huisje heeft zijn kruisje. "Het maakt niet uit hoe groot het huis is, we zitten altijd bovenop elkaar." Met Amalia, Alexia en Ariane, was het voor Willem-Alexander en Máxima soms ook even pittig. "We hebben drie teenagers, dat is niet altijd even makkelijk. We verschillen van mening hoe dingen gedaan moeten worden, maar het bracht ook heel veel begrip en respect voor elkaar."

Wel namen ze altijd de tijd voor elkaar. "Ook als er af en toe wat fricties waren, dat we echt de tijd namen om daarover te praten. Dus het was een heel bijzondere tijd, het heeft ons dichterbij elkaar gebracht. We hebben meer begrip voor elkaar."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Annemarie's Royaltyvlog: Máxima hangt de toerist uit in Zeeland

Ook de vader des huizes blikt terug op een bijzondere periode. "Natuurlijk hebben we veel gewerkt, maar vergeleken met al die andere bezoeken en reizen… Ik ben nog nooit zoveel thuis geweest en nog nooit zoveel samen geweest."

Willem-Alexander denkt dat hij later met weemoed terug zal denken aan deze tijd met zijn kinderen. "Ik denk dat als we later, als de kinderen uitgevlogen zijn en we kijken erop terug, dat het een tijd is geweest die we graag nog zouden herhalen. Zónder de coronacrisis."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Annemarie's Royaltyvlog: Werkbezoek koning Willem-Alexander gaat als een trein

Moeder Máxima

Het toeval wil dat de moeder van Máxima in Nederland was toen de lockdown begon. Zij paste op prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane tijdens het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Indonesië. Toen de koning en koningin weer terug waren, ging het land op slot en bleef Máxima's moeder bij hen in huis. "Ik heb een schat van een schoonmoeder, dus ik vind het nooit een probleem als zij hier logeert. En het was voor de kinderen ook heel leuk om hun grootmoeder nog beter te leren kennen", aldus koning Willem-Alexander.

Máxima kan zich daarnaast niet voorstellen hoeveel stress ze zou hebben gehad als haar moeder op dat moment wél in Argentinië was geweest. "Niet wetende of ze gezond is... En wie brengt haar naar een ziekenhuis? Ik prijs me gelukkig dat zij op de meest spannende momenten wel met ons is geweest."

Inmiddels is oma weer terug naar Buenos Aires, iets dat Máxima wel accepteert maar echt leuk lijkt ze het niet te vinden. "Ze is een volwassen mens en op een gegeven moment wil ze toch naar huis en dat begrijp ik ook. Ze mist haar thuis en ze mist het leven daar. We hebben fantastische tijden samen gehad die je anders nooit samen had kunnen hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prinses Beatrix voor het eerst in tijden weer in de openbaarheid

Prinses Beatrix

Prinses Beatrix valt met haar 82 lentes in de risicogroep en daarom was het ook voor haar een spannende tijd. Willem-Alexander bleef zijn moeder bezoeken op Drakensteyn, maar nam daarbij wel altijd de regels van het RIVM in acht. Ze zagen elkaar vooral in de tuin, want daar was het makkelijk om afstand te houden.

Volgens Willem-Alexander is zijn moeder de crisis goed doorgekomen. "Ze heeft aan de tuin gewerkt en ze heeft geboetseerd. Ze heeft genoten van heel veel kleinere dingen waar ze anders geen tijd voor had."

Het gezin gaat dus wel bij 'amma', zoals ze prinses Beatrix liefkozend noemen, op bezoek, maar knuffelen kan nog niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore