Royalty

Zomerfotosessie van de Oranjes: het nieuwe normaal

16 juli 2020 13:56
De fotosessie van de Oranjes in 2019 Beeld © ANP

De jaarlijkse zomerfotosessie is voor het koningspaar en hun drie dochters traditioneel hét startsein van een lange zomervakantie, doorgebracht in hun Griekse vakantievilla of op een andere mooie bestemming. Dit jaar was het toch even spannend of de fotoshoot wel door kon gaan, want in coronatijd is niets vanzelfsprekend. Gelukkig werd al snel duidelijk: het gaat door, in welke vorm dan ook.

"We weten nooit zo goed wat we met onze handen moeten doen"

Elk jaar is de fotosessies een gezellig weerzien van zo’n zestig man aan fotografen, verslaggevers, cameramensen en geluidsmensen.  Op het moment suprême staan ze allemaal op een kluitje gepropt, duwend en schreeuwend en dat allemaal om het beste shot te maken. De geduldige familieleden weten ondertussen door alle chaos niet naar wie ze het eerst moet kijken. Daarna volgt het moment dat verslaggevers één kans hebben om te pieken: dan mogen ze Willem-Alexander en Maxima één vraag stellen. Die mag niet over té privé en ook niet over té zakelijke onderwerpen gaan.

Dit jaar is het niet mogelijk om de fotosessie te organiseren zoals dat hiervoor gebeurde, dus er moest een alternatief gevonden worden. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de taak om dit voor zowel het koninklijk gezin als voor de pers zo goed mogelijk te regelen. Na lang wikken en wegen is er gekozen voor een setting waarbij de fotografen vooraan staan (dichtbij het koninklijke gezin), de groep met camera’s ver achter hen en daarachter weer alle verslaggevers. Zo kan iedereen een mooi shot maken. Verslaggevers moeten wel even hun oren spitsen, willen ze alles meekrijgen - maar dat is hen gelukkig niet vreemd.

Zo vlak voor de vakantie zit de stemming er meestal goed in bij de familie. De koning is opgewekt, maakt grapjes, kust en knuffelt z’n kinderen en vrouw uitgebreid en ze volgen allemaal zonder tegenstribbelen de poseerinstructies op. De samenstellingen wisselen elkaar af, van een romantisch kiekje van Willem-Alexander en Máxima tot een treintje waarbij de kleinste voor staat en de langste achter.

Voor Amalia, Alexia en Ariane is dit inmiddels net zulke gesneden koek als voor hun ouders. Maar ook al is de familie zo door de wol geverfd, je merkt dat het hele gebeuren ook voor hen enigszins ongemakkelijk is. Zo riep koningin Máxima vorig jaar lachend: "We weten nooit zo goed wat we met onze handen moeten doen." Nadat de prinsessen één voor één geposeerd hebben, vallen ze hun ouders in de armen en zie je ze denken: ik heb het overleefd.

Na het poseren zit het er voor de drie dochters alweer op en gaan zij naar binnen. De koning en koningin komen na een korte pitstop weer naar buiten en staan dan de vaderlandse pers te woord. Ook dat vraaggesprek ziet er dit jaar net even wat anders uit, want normaal staan de cameraploegen en verslaggevers zij aan zij in een halve cirkel rondom het koningspaar, waarbij de verslaggevers om de beurt een vraag stellen.

Dit jaar is er gekozen voor één camera die alles registreert en om de beurt springt er een verslaggever naast de camera om zijn of haar vraag te stellen aan het koningspaar. Ik vermoed dat er deze keer veel vragen gesteld gaan worden over de afgelopen maanden, hoe zij deze coronaperiode beleefd hebben als gezin en wat ze ervan hebben geleerd. En er is altijd één vraag die terugkomt: hoe ziet uw favoriete vakantiedag eruit? Waar het koningspaar altijd hetzelfde antwoord op geeft: "Dat kan van alles zijn, zolang we maar samen zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore